Intervju Darka Pandurevića za N1 o nasilju nad LGBTI osobama: “Jedna od tri LGBTIQ osobe je doživjela neki oblik nasilja”

Darko Pandurević, rukovoditelj programa i zagovaranja u Sarajevskom otvorenom centru razgovarao je s N1 televizijom o nasilju nad LGBTI osobama u BIiH.

Pandurević ističe kako nakon više od godinu dana od napada na LGBTI aktiviste u Banjaluci počinioci nisu pronađeni niti sankcionisani.

“Nismo dobili dobru reakciju policije ni organa gonjenja već nam sve zapravo govori da je policija svojim držanjem i doprinjela da se dese napadi, odnosno da zaštita ne bude adekvatna. Poršlo je viđše od godinu fdana i epilog je da se i dalje vode pripremne radnje i istrage protiv NN lica u tužilaštvu. Nije identifikovana nijedna osoba. To nam šalje zabrinjavajuće poruke da postoji ozbiljan rizik da počinioci neće biit kažnjeni iako se radi o velikoj grupi mladića koji su, po svemu sudeći, organizovano nastupali i kretali se po Banjaluci pa su se desili napadi. To je primjer koji nam pokazuje nespremnost institiucija u RS da zaštiti građane, pa i LGBTI osobe”, rekao je Pandurević za N1.

Kada je riječ o slučaju iz Sarajeva gdje su muškarci “vrebali” gej osobe putem aplikacija za upoznavanje gej osoba, te im uzimali novac i fizički napadali, policija i tužilaštvo su brzo reagovali.

“Gej muškarac se teže odlučuje prijaviti slučaj jer krije svoj identitet i postoji strah da će se ako prijavi policiji i tužilaštvu, njegov identitet otkriti. Moram istaći da je u ovom slučaju bila brza oi efikasna rekacija policije i Tužilaštva KS. Počinioci su pronađeni, u pritvoru su i sudi im se”, rekao je Pandurević.

No situacija nije mnogo napredovala u proteklih deset godina. Pandurević ističe kako LGBTI osobe i danas strahuju za svoju sigurnost zbog svog identiteta i da je jedna od tri osobe u svom životu doživjela već neki oblik nasilja – od verbalnog do fizičkog. IZ SOC-a navode kako je najznačajniji napredak ostvaren u Distriktu Brčko, kada je početkom ove godine Skupština Brčko distrikta izmjenama Krivičnog zakona uključila krivično djelo javnog izazivanja ili poticanja na mržnju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Pogledajte cijeli intervju u nastavku.

Video je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj videa isključiva je odgovornost Sarajevskog otvorenog centra i nužno ne odražava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih Država.