INFOGRAFIKA Rozog izvještaja: Prava transrodnih osoba

Transrodne osobe u BiH oznaku spola u ličnim dokumentima i jedinstveni matični broj mogu promijeniti tek nakon izvršene “potpune“ medicinske prilagdbe spola. Ove operacije, trans osobe iz BiH mogu obaviti isključivo u inostranstvu jer medicinske ustanove u BiH nemaju osoblje obučeno da pruži podršku osobama u procesu tranzicije. Troškove medicinskog procesa tranzicije, koje snose same trans osobe, zvanični sistem zdravstvenog osiguranja ne refundira.

Istraživanje potreba LGBTI zajednice Sarajevskog otvorenog centra iz 2017. godine pokazalo je da većina transrodnih osoba koje su učestvovale u istraživanju planira djelimično ili potpuno promijeniti spol. Iako odluka o prilagodbi spola još uvijek podrazumijeva da ispitanici_e u potpunosti sami_e snositi sve troškove tretmana, većina mu se planira podvrgnuti jer to smatraju iznimno značajnim korakom u izgradnji vlastitog identiteta.

U našem Rozom izvještaju o stanju ljudskih prava LGBTI osoba u 2019. godini u BiH bavili_e smo se temom prava transrodnih osoba, a njen infografički prikaz pogledajte OVDJE.

Rozi izvještaj uskoro će biti dostupan u online izdanju.