INFOGRAFIKA Rozog izvještaja: Psihičko i fizičko nasilje, diskriminacija pri zapošljavanju i odbacivanje društva razlozi azila LGBTI osoba

Iako je prema propisima mnogih EU država Bosna i Hercegovina označena kao sigurna treća država porijekla, LGBTI osobe iz BiH se i dalje odlučuju na odlazak iz BiH i traženje zaštite od progona zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta u države EU i Sjeverne Amerike. LGBTI osobe iz BiH na traženje azila odlučuju se zbog psihičkih poteškoća, psihičkog i fizičkog nasilja, diskriminacije pri zapošljavanju i odbacivanja društva koje trpe zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Tokom 2019. godine Sarajevski otvoreni centar je zaprimio osam upita od LGBTI osoba o mogućnostima dobijanja azila za sebe i/ili svoje partnere u zemljama EU ili SAD-a/Kanade. Također, SOC je zabilježio i dva slučaja gdje su LGBTI osobe iz BiH napustile državu i dobile azil u Njemačkoj, odnosno u Sjedinjenim Američkim Državama.

U našem Rozom izvještaju o stanju ljudskih prava LGBTI osoba u 2019. godini u BiH bavili_e smo se temom azila, a njen infografički prikaz pogledajte OVDJE.

Rozi izvještaj uskoro će biti dostupan u online izdanju.