INFO SESIJA: Govor mržnje i zločin iz mržnje – Šta su, kako se boriti protiv njih i osnažiti LGBTIQ osobe?

Prema istraživanju Sarajevskog otvorenog centra iz 2023. godine o problemima i potrebama LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini 41% LGBTI osoba doživjelo je verbalno/psihičko zlostavljanje, a 25% pretrpjelo je online zlostavljanje i nasilje. Međutim, značajan broj osoba nije prijavio nasilje, njih skoro 13% zbog neinformisanosti o mogućoj pomoći, a 17% zbog nepovjerenja u službene osobe. Alarmantno je i da 85% LGBTIQ ispitanika ne vjeruje policiji, što za posljedicu ima nizak broj prijavljenih i procesuiranih slučajeva govora mržnje, nasilja i zločina iz mržnje nad LGBTI osobama.

Kako bismo informisali LGBTIQ osobe o njihovim pravima i mehanizmima zaštite, u četvrtak 25. aprila organizujemo info sesiju na kojoj ćemo govoriti o procedurama za prijavu zločina iz mržnje i govora mržnje, ulogama policije i tužilaštva, kao i podršci koju SOC može pružiti žrtvama ovih slučajeva. Događaj je i prilika da se LGBTIQ osobe i predstavnici/e relevantnih institucija povežu i razmjene iskustva, s ciljem građenja dugoročne saradnje i povjerenja između zajednice i institucija.

Događaj će se održati u četvrtak 25. aprila na lokaciji HUB387 (Maglajska 1, Sarajevo) sa početkom od 17.30h. Agenda događaja je dostupna ovdje. Molimo vas da vaše učešće na događaju potvrdite popunjavanjem kratkog upitnika na ovom linku

Događaj je dio projekta ‘’Osnaživanje LGBTIQ glasova: borba protiv govora mržnje i zločina iz mržnje u Bosni Hercegovini’’ koji podržavaju Vijeće Evrope i Evropska unija.