Federalna.ba, 11.10.2013 – Info sesija o LGBT temama

federalna infosesija1U Sarajevu je održana info sesija o LGBT temama. To je ove godine sedmi skup ovakve vrste, a propituju se LGBT teme kroz teoriju, praksu i aktivizam.

Video možete pogledati ovdje.

U organizaciji Sarajevskog otvorenog centra i Internewsa održana je info sesija za medije. Sedma u nizu, od ukupno osam planiranih za ovu godinu, održana je s ciljem upoznavanja medija s korektnim načinom izvještavanja o LGBT temama.

“Cilj ovih info sesija je da omogućimo novinarima i novinarkama na jednom mjestu da postave sva ona pitanja koja ih interesuju a vezana su za LGBT zajednicu”, kazala je Lejla Huremović, koordinatorica Sarajevskog otvorenog centra.

Organizatori su iskazali zadovoljstvo pozitivnim pomacima primijećenim u medijskom izvještavanju o ovim temama, a u okviru sedme sesije govorilo se o korištenju umjetnosti i kulture, kao legitimnih aktivističkih metoda propitivanja ustaljenih društvenih normi.

“Polazimo od nekakve premise da je homofobija u društvu naslijeđena od strane patrijarhata, religije, bilo kojeg društvenog naslijeđa, koje nosimo od najmlađih dana i da se reedukacija i širenje vlastite svijesti da bismo svi mogli živjeti vlastite identitete se po nama najlakše radi kroz umjetnost”, izjavio je Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreb sezone.

Iako je umjetnost u današnjem neoliberalnom društvu marginalizirana, ona je ipak važan segment u izgradnji identiteta. Da bi umjetnost u tom smislu bila relevantna nužno je da bude apstrahirana, odnosno ona se ne može bazirati isključivo na određenom identitetu, zaključeno je na sesiji.

federalna.ba