Događaj za studente i studentice: Seksualno uznemiravanje – prepoznaj, djeluj!

Protekli period, pored pandemije, obilježen je i saznanjem o velikom broju slučajeva seksualnog uznemiravanja u obrazovnim ustanovama. Zahvaljujući stranici „Nisam tražila“ i objavljenim ispovijestima postali smo svjesni_e da smo možda i sami_e nekada bili_e žrtve nekog od oblika diskriminacije. Svi smo čuli za ove pojmove, ali često ih ne znamo uočiti ili ne znamo šta možemo uraditi, odnosno kome se obratiti za zaštitu.

Stoga vas pozivamo na druženje na kojem ćete imati priliku da sudjelujete u diskusiji na temu seksualnog uznemiravanja, uznemiravanja na osnovu spola, ali i drugih oblika diskriminacije. Naučite kako prepoznati uznemiravanje i šta učiniti ukoliko ste bili žrtva nekog od oblika diskriminacije. Događaj je namijenjen prvenstveno studentima i studenticama univerziteta iz BiH.

Radionicu će voditi Adnan Kadribašić, pravni konsultat koji je učestvovao u radnim grupama za izradu Zakona o zabrani diskriminacije BiH i amandmana na Zakon o ravnopravnosti spolova.

Događaj će se održati 2. decembra od 17 sati u 387Hub-u, na adresi Maglajska 1, Sarajevo. Vaše učešće na događaju možete prijaviti putem maila [email protected]. Maksimalan broj učesnika/ca je 20, zato vas molimo da svoje prijave pošaljete najkasnije do 30. novembra do 17 sati. Za sve učesnike/ce bit će obezbijeđena hrana i osvježenje.

AGENDA DOGAĐAJA:

17:00h – 17:05h Uvodne riječi
17:05h – 17:35h Pojam i oblici diskriminacije
17:35h – 18:05h Seksualno uznemiravanje kao oblik diskriminacije i kako prijaviti
18:05h – 18:35h Vježba