Dan sjećanja na žrtve transfobije – brutalno zaustavljeni životi

transdaySjećate li se Hande Kader?

Hande je 23-godišnja trans* aktivistkinja koja je brutalno mučena, silovana i spaljena ove godine u Turskoj.

Dodajte na to još 294 transrodne, transeksualne i rodno-varijantne osobe koje su žrtve zločina iz mržnje prema trans* osobama, koje su brutalno ubijene, mučene, spaljene, silovane, kojima su ljekari odbili pružiti pomoć i koje više nisu sa nama.

20.-og novembra, osamnaestu godinu za redom, obilježavamo Dan sjećanja na žrtve transfobije. Zločini iz mržnje prema transrodnim, transeksualnim i rodno-varijantnim osobama su u porastu. Kada govorimo o Europi, kojoj barem geografski pripadamo, najviše slučajeva zabilježeno je u Italiji i Turskoj

20.-og novembra odajemo počast onima koji_e više nisu sa nama. Ove godine njih je dvije stotine devedeset i pet. To su osobe koje su imale svoja imena, svoje identitete, osobe čiji su životi naprasno zaustavljeni.

295 nije samo broj.

Na ovaj broj treba dodati i one kojih se sjećamo i odajemo im počast, a koji su tokom proteklih godina bili i bile žrtve transfobije. A ovo su samo slučajevi koji su registrovani. Koliko ih još ima, možda nikada nećemo ni saznati.

Ne želimo da priče o ubistvima iz mržnje padnu u zaborav. Ne želimo da transrodne, transeksualne i rodno-varijantne osobe ostanu nevidljive i da priče o njihovim životima i torturama koje prolaze ostanu neispričane.

U Bosni i Hercegovini govorimo o širokom spektru transrodnih, transeksualnih i rodno-varijantnih osoba. Često žive duple živote, teško dolaze do posla, još teže nego ostatak stanovništa ove zemlje. Procedure za prilagodbu spola još uvijek ne postoje u BiH, a pristup hormonskoj terapiji je skoro pa nemoguć.

U BiH se trans* osobe suočavaju sa odbacivanjem od svojih najbližih, od nasilja u porodici, školi i na ulici, suočeni_e su sa beskućništvom, a sistem ih ne prepoznaje. Tek nakon transfobičnog nasilja, postaju samo broj

Na današnji dan, 20.-og novembra odajemo počast onima koji_e nisu sa nama, za njihovu hrabrost da budu ono što jesu, sa svojim imenima, rodnim identitetima i životima.

Također, slavimo živote onih koji hrabro koračaju i svakodnevno se bore sa porodicom, okolinom i stigmatizacijom.

Danas, ali i svaki drugi dan trebamo pričati o našoj braći, sestrama, prijateljima_cama, kolegama_icama koji su transrodni_e. Uvažavajmo jedni druge sa našim imenima, identitetima i životima. Budimo podrška. Pričajmo o nasilju koje se dešava.

hande-kaderSvake godine Transgender Europe (TGEU) izdaje izvještaj sa najnovijim podacima praćenja zločina iz mržnje prema trans* osobama. Imena osoba koje su žrtve transfobije, možete pogledati ovdje.

Treba da stanemo uz trans* osobe, pogotovo one čiji glas se ne čuje. Svaki dan, ne samo 20. novembra, kada neki i neke od njih ne budu sa nama.