Čekajući ravnopravnost 2: štampani mediji i LGBT

cekajuci ravnopravnost2Medijska analiza Čekajući ravnopravnost 2 nastavak je praćenja izvještavanja o LGBT temama u bosanskohercegovačkim štampanim medijima, koju treću godinu zaredom objavljuje Sarajevski otvoreni centar.

Autorice su uradile ovu analizu koristeći svoja prethodna znanja i iskustva rada na analizama sadržaja medijskog izvještavanja iz 2011. i 2012. godine, i zahvalne su što su dobile priliku da i treću godinu zaredom prate nivo doprinosa štampanih medija u borbi protiv diskriminacije lezbejki, gejeva, biseksualnih, interspolnih, trans* i svih ostalih queer osoba u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine.

Pored datih opštih informacija vezanih za rad na analizi, predstavljeni su ukratko i rezultati jednog ranije provedenog istraživanja koji pokazuju kako LGBT osobe ocjenjuju rad medija kada pišu o njima i njihovim potrebama i problemima. U analizi je pruženo objašnjenje i zakonski okvir koji uređuje medijski prostor u BiH. Kako je teorijski okvir neizostavan dio u procesu analiziranja medija, autorice su se osvrnule na nove medije, sa posebnim fokusom na poziciju štampanih medija u vremenu medijske digitalizacije. Dalje se skreće pažnja i na strategije manipulacija kojima se mediji služe. Iako nisu direktno vezani za izvještavanje o LGBT temama, prenose se ideje iz teksta Tiha oružja za tihi rat koji predstavlja obaveznu literaturu za sve koji se bave medijima. Poglavlje se završava podsjećanjem zašto je važno analizirati medijske sadržaje, i predstavljanjem žalbi Vijeću za štampu i online medije koje su se odnosile na određene tekstove.

Centralni dio publikacije jeste analiza prikupljenog medijskog sadržaja. Ovaj dio donosi pregled statističkih podataka vezanih za 20 štampanih medija (dnevne novine, sedmični i mjesečni magazini). Dalje se u poglavlju analiziraju pozitivne i negativne prakse medijskog izvještavanja, te se daju posebni osvrti na pojedine tekstove koji svjedoče o medijskoj (ne) odgovornosti, ali i one koji su prije za rubriku Vjerovali ili ne nego za kategoriju vijesti.

Analiza je urađena uz podršku Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.

O rezultatima analize medijskog sadržaja, statističkim podacima, zaključcima i preporukama možete pročitati u pdf formatu medijske analize Čekajući ravnopravnost 2.