BiH potpisala regionalnu Zajedničku izjavu o okončanju nasilja i zločina iz mržnje prema LGBTI osobama

GetImage.aspxU Budvi je juče, 11. maja 2015. godine, u organizaciji Vlade Crne Gore, uspješno završen treći ministarski IDAHO Forum 2015, pod nazivom „Okončanje nasilja i zločina iz mržnje“.

Forum, koji je organizovan povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, okupio je više od 230 predstavnika iz Crne Gore i inostranstva, među kojima su i ministarka bez portfelja Srbije Jadranka Joksimović, ministar javne administracije Hrvatske Arsen Bauk, ministarka pravde Finske Anna-Maja Henriksson, ministarka prosvjete, kulture i nauke Holandije Jet Bussemaker, ministarka za društveni dijalog, potrošačka pitanja i građanske slobode Malte Helena Dalli i ministarka za kulturu i demokratiju Švedske Alice Bah Kuhnke.

U radu Foruma bile su zastupljene i visoke delegacije iz Južne Afrike, Italije, Slovenije, Slovačke, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Islanda, Luksemburga, kao i Evropske Unije, Savjeta Evrope i OSCE-a, koji su uzeli učešća u radnom dijelu Foruma.

U okviru Foruma, održan je i treći IDAHO neformalni ministarski sastanak kojim je predsjedavao ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin. Sastanku su prisustvovali ministri učesnici foruma, državni sekretari i zamjenici ministara zemalja učesnica Foruma, kao i predstavnici Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Savjeta Evrope.

Nakon sastanka, ministri i zamjenici ministara iz Crne Gore i zemalja regiona, uključujući i Bosnu i Hercegovinu su potpisali zajedničku izjavu, a Dušan Marković, potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku je izjavio: “U cilju jačanja ovih napora, ministri zemalja naših susjeda pridružili su nam se u akciji objavljivanja Zajedničke izjave o okončanju nasilja i zločina iz mržnje prema LGBTI osobama koju ćemo potpisati sjutra na ministarskom sastanku i zajedno promovisati politike jednakosti, različitosti i inkluzije LGBTI lica”.

Zajedničku izjavu ispred BiH je potpisao Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH.