Parlament BiH po prvi put o pravima LGBT osoba

Parlamentarna-skupština-BiH

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupština Bosne i Hercegovine organizuje posebnu tematsku sjednicu 19. 05. 2015. godine u zgradi Parlamenta (sala 1/I) s početkom u 12 sati. Sjednica se organizuje povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i trasfobije.

Na sjednicu su pozvani predstavnici Parlamentarne skupštine, Vijeće ministara BiH (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo pravde), Institucija ombudsmana za ljudska prava u BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta FBiH i Skupština Brčko Distrikta BiH, ambasade u Bosni i Hercegovini, Vijeće Evrope u BiH, Misija OSCE-a u BiH, UNDP, kao i druge nevladine i međunarodne organizacije koje djeluju u našoj zemlji.

Na tematskoj sjednici će se govoriti o ljudskim pravima LGBT osoba i problemima sa kojima se najčešće susreću, a sve u svrhu otvaranja prostora za dijalog sa institucijama, koje su neophodan saveznik u borbi za demokratsko bh. društvo, bez diskriminacije i predrasuda.

U toku sjednice, Sarajevski otvoreni centar će predstaviti Rozi izvještaj: Godišnji izvještaj o ljudskim pravima LGBT osoba u BiH u 2014. godini.

Ovo će biti prvi put da Parlamentarna skupština BiH organizuje tematsku sjednicu koja je u potpunosti posvećena pravima LGBT osoba. Uvjereni smo da će saradnja Sarajevskog otvorenog centra sa institucijama na svim razinama vlasti u BiH, otvoriti put konkretnim promjenama na bolje kada su u pitanju LGBT osobe.

Na ovom linku možete pronaći poziv upućen Sarajevskom otvorenom centru da prisustvuje sjednici.