10 GODINA POSLIJE: ŠETNJA U NAŠIM CIPELAMA

10 GODINA POSLIJE: ŠETNJA U NAŠIM CIPELAMA
Obilježavanje 10 godina aktivizma od prvog Queer Sarajevo festivala do danas

Od 24. do 28. septembra 2008. godine, u organizaciji Udruženja Q, trebao je da se održi prvi Queer Sarajevo festival (QSF). Ideja QSF-a je bila da kroz kulturu i umjetnost prikaže životne priče LGBTIQ osoba. Nažalost, otvaranje Festivala je nasilno prekinuto. Nekoliko desetina građana koji su negodovali i protestvovali protiv održavanja Festivala, te uzvikivali pogrdne riječi na račun učesnika/ca, posjetilaca/teljki, policajaca i prisutnih novinara_ki, okupilo se ispred Akademije likovnih umjetnosti. U napadima koji su uslijedili, povrijeđeno je preko 10 osoba. Nasilju, koje je obilježilo QSF, prethodile su medijske izjave političara/ki, kao i homofobni naslovi i tekstovi Dnevnog Avaza i magazina SAFF. Prvi QSF nije nastavljen.

Nakon kratkog zatišja, LGBTIQ pokret je ipak nastavio s borbom. Ispočetka tiho, kroz male proboje u javni prostor, pa sve do ozbiljnih uličnih akcija i rasprava u bh. parlamentima. Zakoni su počeli prepoznavati lezbejke, gejeve, biseksualne, transrodne i interspolne osobe, ali su istovremeno diskriminacija i nasilje rasli kako je rasla vidljivost LGBTI aktivista/kinja i pokreta.

Deset godina kasnije, želimo da se osvrnemo i napravimo pregled stanja prava i aktivizma LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini. U čemu smo napredovali/e u zadnjih 10 godina? Koji su važni momenti obilježili ovaj period? Gdje smo danas? Možemo li već govoriti o društvenom prihvatanju, i na koje sve načine se nasilje i diskriminacija prema LGBTI osobama danas manifestiraju?

Kroz virtualnu aplikaciju zajedno ćemo prošetati od Akademije likovnih umjetnosti do Art kina Kriterion kroz ulice i javni prostor na kojem su se odigrale važne bitke bosanskohercegovačkog LGBTI pokreta. Nakon toga vas pozivamo na izložbe i projekciju filmova koje će se održati u Art kinu Kriterion, koje će pratiti koktel i nastup DJ Ene Lind (Njemačka).

Svoje učešće potvrdite na mail [email protected] ili na 033/551-000.

*Pozivamo sve koji će nam se pridružiti na šetnji da skinu aplikaciju Tour Buddy, a na samom događaju ćete dobiti sve potrebne podatke za pristup virtuelnoj mapi.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA
18h Okupljanje i šetnja od Akademije likovnih umjetnosti do Art kina Kriterion – Virtualni pregled 10 godina bh. LGBTI aktivizma
18:30 Otvaranje izložbi – Art kino Kriterion
19h Projekcija dva filma redatelja Dan Dansena
20:30 Koktel
21:00 – 23:00 DJane Ena Lind (Njemačka)

*Ovaj događaj Sarajevski otvoreni centar organizuje u saradnji sa Goethe-Institutom Bosne i Hercegovine.