Regionalna saradnja

Na Zapadnom Balkanu ljudska prava LGBT osoba svakodnevno se krše. Jedan od razloga ovakve situacije jeste neopredijeljenost i oklijevanje organa vlasti da kreiraju i/ili poboljšaju institucionalne i pravne mehanizme koji bi štitili ljudska prava LGBT osoba. Ono što nedostaje jeste strukturalni poticaj za, sa jedne strane, napuštanje homofobnih praksi i, sa druge strane, pritisak da se usvoje i provedu zakoni koji štite LGBT osobe. Ulazak u EU je najvažniji međunarodni proces koji nudi ove strukturalne inicijative.

Zbog gore navedenih razloga, Sarajevski otvoreni centar (SOC) započeo je sa implementacijom projekta „Korištenje procesa EU integracija za poboljšanje LGBT prava na Zapadnom Balkanu“.Neke od aktivnosti u sklopu ovog projekta će biti: uspostavljanje i promovisanje besplatne pravne pomoći za LGBT osobe u zemljama regije, dokumentacija kršenja LGBT ljudskih prava, podizanje kapaciteta organizacija civilnog društva, kao i druge aktivnosti koje se tiču suzbijanja diskriminacije i zločina iz mržnje u zemljama Zapadnog Balkana. Konačni cilj projekta je promicanje poštivanja ljudskih prava LGBT osoba na zapadnom Balkanu, koristeći se procesom EU integracija kao fokus za ciljano, zagovaranje zasnovano na prikupljenim informacijama kroz dokumentovanje slučajeva i istraživanje.

Pored Sarajevskog otvorenog centra (BiH), u implementaciji projekta učestvuju ILGA Europe (Belgija), Labris (Srbija), Subverzivni Front (Makedonija), Centar za jednakost i slobodu (Kosovo) i Fondacija CURE (BiH).

Projekat se finansira iz sredstava State Department-a, Ureda za demokratiju, ljudska prava i rad u iznosu od $332,000. Projekat će trajati do kraja 2017. godine.

Članci na ovoj stranici su financirani iz granta od Državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država. Mišljenja, rezultati i zaključci izneseni u istim su mišljenja autora i ne moraju nužno predstavljati mišljenja Državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država.