Regionalna saradnja

Na Zapadnom Balkanu ljudska prava LGBT osoba svakodnevno se krše. Jedan od razloga ovakve situacije jeste neopredijeljenost i oklijevanje organa vlasti da kreiraju i/ili poboljšaju institucionalne i pravne mehanizme koji bi štitili ljudska prava LGBTI osoba. Ono što nedostaje jeste strukturalni poticaj za, sa jedne strane, napuštanje homofobnih praksi i, sa druge strane, pritisak da se usvoje i provedu zakoni koji štite LGBTI osobe. Ulazak u EU je najvažniji međunarodni proces koji nudi ove strukturalne inicijative.

Zbog gore navedenih razloga, Sarajevski otvoreni centar (SOC) implementira projekat „Korištenje procesa EU integracija za poboljšanje LGBT prava na Zapadnom Balkanu“. Neke od aktivnosti u sklopu ovog projekta su: uspostavljanje i promovisanje besplatne pravne pomoći za LGBTI osobe u zemljama regije, dokumentacija kršenja LGBTI ljudskih prava, podizanje kapaciteta organizacija civilnog društva, kao i druge aktivnosti koje se tiču suzbijanja diskriminacije i zločina iz mržnje u zemljama Zapadnog Balkana. Konačni cilj projekta je promicanje poštivanja ljudskih prava LGBTI osoba na zapadnom Balkanu, koristeći se procesom EU integracija kao fokus za ciljano, zagovaranje zasnovano na prikupljenim informacijama kroz dokumentovanje slučajeva i istraživanje.

Pored Sarajevskog otvorenog centra (BiH), u implementaciji projekta učestvuju ILGA Europe (Belgija), Labris (Srbija), Subverzivni Front (Makedonija), Centar za jednakost i slobodu (Kosovo) i Fondacija CURE (BiH).

Projekat se finansira iz sredstava State Departmenta, Ureda za demokratiju, ljudska prava i rad u iznosu od $332,000. Projekat će trajati do kraja 2017. godine.

Članci na ovoj stranici su financirani iz granta od Državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država. Mišljenja, rezultati i zaključci izneseni u istim su mišljenja autora i ne moraju nužno predstavljati mišljenja Državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država.