Završen osmi festival Merlinka u Sarajevu

Od 6. do 8. februara održao se osmi festival queer filma Merlinka u Sarajevu, festival koji se već 12 godina organizuje u Beogradu s ciljem promocije filmova LGBT tematike.

Merlinka u Sarajevu, čiji je ovogodišnji moto Sloboda prati hrabre, otvorena je izložbom fotografija Aleksandra Crnogorca TransBalkan. Cilj ovog projekta je da podigne vidljivost transrodnih osoba u regionu. Crnogorac je fotografisao 34 trans* osobe iz različitih dijelova Balkana, a uz svaki portret izložena je i kratka biografija.

Prvu noć festivala predstavljen je i video performans Selme Selman, bosanskohercegovačke umjetnice i aktivistkinje romskog porijekla. Uz koktel nakon otvaranja festivala, publika se zabavila uz svirku mlade kantautorice Sare Mihaele Dedić.

Filmski program otvorio je francuski film Portret dame u plamenu, lezbejska priča koja je osvojila nagradu za najbolji scenario i queer palmu na Kanskom filmskom festivalu, kao i 24 druge nagrade i 62 nominacije na raznim međunarodnim festivalima i takmičenjima, uključujući i Golden Globes. Publika je imala priliku pogledati i sedam kratkih filmova, te dva dugometražna: vijetnamski film Song Lang i austrijski film Erik i Erika.

Najveći interes publike izazvao je dokumentarni film o prvoj Bh. povorci ponosa ”Šetajmo za ljubav, bebo!”, bosanskohercegovačke producentice Berine Džemailović, koja je dokumentovala proces organizacije povorke, kao višemjesečni rad koji je prethodio samom uspješnom održavanju prve bh. povorke ponosa.

Drugi dan festivala održana je prva diskusija, čija je tema bila lokalna queer kultura i načini pristupanja slobodnom izražavanju putem umjetnosti. Panelisti i panelistkinja ove diskusije bili su Aleksandar Crnogorac (Srbija), Jovan Ilić /DJ jovijah (Srbija), Adnan Bajramović i Asja Kunto (BiH) koji su o svom umjetničkom izražavanju govorili pod moderatorskom palicom Jasmine Čaušević.

Druga diskusija pod nazivom „I Bi(H) Povorka“ održana je u subotu. Učesnici diskusije Belma Žiga, psihoterapeutkinja koja već duže vrijeme radi sa LGBTI osobama, Branko Ćulibrk, član Organizacionog odbora prve Bh. povorke ponosa, Srđan Puhalo, psiholog, kolumnista i analitičar, Mesiha Beširević, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, Nikola Simić, jedan od učesnika prve Bh. povorke ponosa, ali i svi/e prisutni/e, imali/e su priliku razgovarati o prvoj Bh. povorci ponosa, njenom značaju, očekivanjima i ostvarenim rezultatima, strahu i prelaženju granica vlastite hrabrosti, ali i mnogim drugim temama.

Noćni program Merlinke otvorio je drag show bh. drag kraljice Ive Farrah Durawi i njene gošće Dite von Bill, a zatim i party DJ jovijaha. Posljednju noć festivala publiku u prepunoj Jazzbini zabavljale su DJine iz grupe FrQa. Festival je zatvorio ljevoruki boj bend iz Srbije Buč Kesidi.

Tokom ovogodišnje Merlinke, kroz dobrovoljne priloge za Tuzlanski otvoreni centar i projekat Marš u školu skupili smo skoro 900 KM.

Zahvaljujemo se svim gostima i gošćama festivala, te ambasadama i donatorima koji su podržali održavanje osme Merlinke u Sarajevu.