Video: Seksualna orijentacija

UntitledSeksualna orijentacija je oblik emotivne i seksualne privlačnosti prema osobama određenog spola i obuhvata tri dimenzije:

  •  seksualno ponašanje,
  •  prostor privlačnosti i seksualne fantazije,
  •  seksualni identitet.

Seksualni svijet, shodno tome možemo podijeliti u tri „plemena“:

  • Heteroseksualno: osobe koje seksualno, emotivno, duhovno privlače osobe suprotnog spola,
  • Homoseksualno: osobe koje seksualno, emotivno, duhovno privlače osobe istog spola,
  • Biseksualno: osobe koje seksualno, emotivno, duhovno privlače osobe oba spola.

Seksualna orijentacija se odnosi na vlastita osjećanja i doživljaj sebe i ona može, ali i ne mora biti vidljiva kroz ponašanje određene osobe. Tu nastaje jedan od mitova/netačnih pretpostavki koje društvo ima prema LGB osobama: da se LGB osobe se mogu prepoznati po fizičkim karakteristikama ili njihovom držanju. Naprotiv, LGB osobe, baš kao i heteroseksualne osobe, dolaze u svim oblicima, bojama, veličinama.

Seksualna orijentacija nije stvar izbora niti se može prisilno promijeniti jer ljudi ne biraju osobe koje će ih privući fizički ili emotivno već ih otkrivamo kroz niz životnih iskustava kroz koje prolazimo.
Seksualna orijentacija nije neprirodna. Svi tipovi seksualne orijentacije koje postoje među ljudima, postoje i u ogromnom broju životinjskih vrsta.

Postoji niz pogrešnih pretpostavki o seksualnoj orijentaciji drugačijoj od heteroseksualne, npr. uvjerenje da su gej osobe mentalno bolesne i da mogu biti izlječene.

Iako ne postoje detaljne i jasne naučne činjenice koje bi odredile zašto su neke osobe jedne, a neke druge seksualne orijentacije, stručnjaci za mentalno zdravlje se slažu da homoseksualnost i biseksualnost nisu i ne mogu se ubrajati u mentalne bolesti, poremećaje ili emocionalne probleme, što je još jedna od čestih neutemeljenih pretpostavki društva prema gej osobama.

Štaviše, Svjetska zdravstvena organizacija je potvrdila da homoseksualnost nije emocionalni i mentalni poremećaj i još 17. Maja 1990. godine uklonila sa liste poremećaja. To je dan koji danas slavimo kao Internacionalni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

Zbog neinformiranosti i rasprostranjenih predrasuda u razgovorima sa drugima često možemo čuti da se ponašanje gej osoba razlikuje od ponašanja heteroseksualnih osoba. Takođe, bazirano na stereotipima i predrasudama, vjeruje se da kako su gej osobe su promiskutetne, nemoralne i nameću drugima svoju seksualnost. Uzrokovano ovakvih shvatanjima, javlja se i jedina razlika u ponašanju između gej i heteroseksualnih parova, a to je da su gej osobe prisiljene prikrivati svoje ponašanje u javnosti.

Kao i heteroseksualne osobe, gej osobe žive i u monogamnim vezama, mogu birati da imaju više partnera ili da žive u celibatu.

Uvidjevši to, shvatićemo i jednu bitnu činjenicu: stil života i seksualno ponašanje NISU nužno vezani za seksualnu orijentaciju.

Seksualna orijentacija je lično svojstvo svake osobe i bilo kakav vid diskriminacije po ovom osnovu bi u zdravom društvu trebalo biti posmatrano kao povreda osnovnog ljudskog prava.