Video kampanja ‘Ja volim…’

Na Dan ljudskih prava, ali i u narednim danima, biramo da govorimo o ljubavi. U nizu kratkih video isječaka, sa našim smo sagovornicima i sagovornicama razgovarali kako oni oni gledaju na teme ljubavi, partnerskog odnosa i međusobne zajednice života.

Da li seksualna orijentacija ili rodni identitet utiču na to kako doživljavamo ljubav, partnerski odnos, porodicu i kako je biti voljen? Možete li pretpostaviti identitet partnera i partnerica osoba koje govore u videu, slušajući njihove odgovore?

Kampanjom želimo da ukažemo na univerzalnost ideje ljubavi, podrške i razumijevanja koji su temelji kvalitetnog odnosa svih parova bez obzira na njihove identitete, te doprinesemo prihvatanju istospolnih parova.

Za kraj, ipak, imajte na umu da polovina sagovornika u videu, zajedno sa svojim partnerima ili partnericama, zakonski nije priznata u BiH. Oni svog partnera neće moći posjetiti u bolnici u slučaju teške bolesti, neće moći podići kredit i stvoriti zajednički dom, neće moći naslijediti jedni druge, zdravstveno osiguratni nezaposlenog partnera ili partnericu, niti imati niz drugih ekonomskih i socijalnih prava koja naša država priznaje heteroseksualnim parovima.

Da li vam se iz njihovih odgovora čini ispravnim, da polovina osoba iz ovog videa, ne može, bez straha od nasilja, na ulicama BiH držati za ruku osobu koju voli.

Realizaciju ove kampanje je podržao Sigrid Rausing Trust.