#uvijekPODRŠKA – kampanja povodom IDAHOBIT-a

Svake godine 17. maja se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/inter/transfobije, kao sjećanje da je 17. 5. 1990. Svjetska zdravstvena organizacija na 43. Svjetskoj zdravstvenoj skupštini uklonila homoseksualnost sa svoje liste. Tim povodom Sarajevski otvoreni centar je u javnom i online prostoru pokrenuo kampanju #uvijekPODRŠKA kojom ističemo da su upravo podrška i savezništvo način da se pobijedi sveprisutna mržnja. Naša ovogodišnja kampanja ističe autentične glasove LGBTIQ+ osoba o značaju podrške, a sami slogani su zapravo sekvence iz govora LGBTIQ+ osoba i saveznika_ca koji svakodnevno pružaju podršku.

Bosanskohercegovačka stvarnost pokazuje da je položaj LGBTIQ+ osoba na nezavidnom nivou, te da naše društvo još uvijek treba otvoreno odgovoriti na izazove u borbi protiv diskriminatornih praksi, mržnje i nasilja. Veliku ulogu u percepciji javnosti i položaja LGBTIQ+ osoba upravo imaju javne ličnosti, a njihova “odgovornost bi morala biti prisutnija, kao i njihova podrška.” Jedini način da se savladaju mrziteljski narativi jeste da ih preplave oni koji ukazuju i pozivaju na međusobnu podršku. Mržnja i dalje pogađa bh. zajednicu te ni ove godine, nažalost, nije izostalo nasilje i pozivi na njega, ali želimo ukazati da nije izostala ni podrška kao reakcija na ta ista nemila dešavanja. Veliki broj gejeva, lezbejki, transrodnih i interspolnih osoba je zahvalan saveznicima_icama jer svakodnevno pokazuju da “smo zajedno jači u svim borbama protiv iste čizme koja nas gazi”.

Ističemo da davanjem podrške ne gubimo ništa, a društvo i pojedici_ke time dobivaju mnogo. Podrška je važna i bitna, svugdje i uvijek, jednako u školi kao i na radnom mjestu. LGBTIQ+ osobe su bile i bit će sastavni dio bosanskohercegovačkog društva doprinoseći na razne načine. Afirmativnim, ali i propitivačkim sloganima želimo podstaknuti na razmišljanje te poslati poruku da život u strahu nikad nije bio opcija.

Pratite našu kampanju na društvenim mrežama, a nadamo se da ćete dijeljenjem kampanje i hashtagovima #uvijekPODRŠKA i #IDAHOBIT2023 podržati zajedničku borbu za ravnopravnost!