Uspješno održan festival queer filma Merlinka u Sarajevu

merlinkaU organizaciji Sarajevskog otvorenog centra proteklog vikenda (od 15. do 17. marta) organizovan je festival queer filma Merlinka. Festival je po prvi put, za četiri godine svog postojanja, gostovao negdje izvan Beograda.

Festival je zvanično otvorila video poruka Ulrike Lunacek, autirane lezbejke i političarke austrijske Zelene stranke i članice EU parlamenta, kojom je poslala bezrezervnu podršku vikendu LGBT filma u Sarajevu. Nakon otvorenja prikazan je film Marble Ass u kojem glavnu ulogu igra Vjeran Miladinović, odnosno Merlinka. Poznata bh. rediteljka Jasmila Žbanić je nakon projekcije filma razgovarala sa gostom večeri, režiserom filma Želimirom Žilnikom, koji je govorio o filmu – nastanku ideje za film, specifičnim načinom rada na njemu, te o uspjesima koje je film imao. Odgovaranjem na brojna pitanja iz publike, režiser je ispričao razne anegdote vezane za glavne protagonistice iz filma, Merlinku i Sanelu, te šta se kasnije dešavalo u njihovim životima. Dotakao se i tragičnog događaja vezanog za Merlinkino ubistvo.

Među brojnim posjetiteljima_cama Festivala bio je i poznati bh. pozorišni režiser Haris Pašović, koji je tokom razgovora sa Želimirom iskoristio priliku da istakne značaj održavanja jednog ovakvog događaja u Sarajevu.

Publika je mogla vidjeti ukupno 16 kratkometražnih i dugometražnih filmova, te u subotu prisustvovati diskusiji o temi LGBT aktivizma u Srbiji. Diskusiju je moderirao Saša Gavrić (Sarajevski otvoreni centar), a gošća i gost diskusije su bili Aleksandra Gavrilović (Labris, Beograd) i Predrag Azdejković (GLIC, Beograd).

Ovo je prvi put da je u Sarajevu uspješno organizovan višednevni program isključivo posvećen pravima i umjetnosti LGBT osoba. Zadovoljstvo i čast Sarajevskog otvorenog centra je bilo to što je mogao ugostiti jedan ovakav festival u Sarajevu.