Tri teme svakodnevnice: Nepristajanje na strah i veliko da životu

U sedmoj po redu analizi medijskog izvještavanja o LGBTI temama, koju Sarajevski otvoreni centar iz godine u godinu objavljuje, dio koji slijedi posvećujemo tekstovima koji na paradigmatičan način pokazuju odnos medija prema trima velikim temama svakodnevice – politici, kulturi i aktivizmu.

U prvom dijelu daje se pregled medijskih objava vezanih za srbijansku premijerku Anu Brnabić i kako je činjenica da je na toj političkoj poziciji prvi put žena, koja je pri tom autovana lezbejka, artikulisana u javnosti putem medija. Drugi dio je vezan za pisanja o Međunarodnom festivalu queer filma Merlinka u Sarajevu i kako dobro vođena promocija festivala kreira i odnos medija prema ovom kulturnom događaju “visokog rizika”, kako ga policija još uvijek označava. Treći dio se odnosi na izvještavanje o zabrani obilježavanja u javnom prostoru Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije i odgovoru na pitanje ko se boji parade još. Treći dio objavljujemo u sutra.

Pišu: Lejla Huremović i Jasmina Čaušević

 

Nepristajanje na strah i veliko da životu

Međunarodni festival queer filma Merlinka u Sarajevu se 2017. godine održao po peti put. Festival je već postao vrlo važan javni događaj koji okuplja veliki broj ljudi. Osim što dolaze da pogledaju koji dobar queer film, posjetiteljke i posjetitelji shvataju koliko je važno pružiti podršku festivalu koji kroz kulturu i umjetnost želi da doprinese vidljivosti LGBTI osoba u našem društvu, te da ukaže na još uvijek prisutne probleme sa kojim se LGBTI osobe suočavaju. Javni prostor je neizmjerno bitan za LGBTI osobe, imajući u vidu kako LGBTI osobe često dobijaju poruke da se vrate u svoja četiri zida, da ne mogu biti slobodne i da javni prostori nisu jednaki za sve građane i građanke ove države.

Istrajavajući u njegovom kontinuiranom održavanju, uprkos napadima i prijetnjama, ovaj festival je privukao i medije koji su prepoznali bitnost izvještavanja o ovom događaju.
Mediji su često neposredno prije održavanja festival najavljivali, a televizijske stanice pozivale u goste organizatore_ice, koji su imali priliku da zauzmu medijski prostor i govore o queer kulturi i umjetnosti, pravima i životima LGBTI osoba.

Vrlo je važno spomenuti da je festival Merlinka u Sarajevu bio popraćen ne samo u televizijskom informativnom programu, koji mi jedino i pratimo, već i kroz teme dana, u emisijama uživo ili kroz prikaze o kulturi.

Analizom televizijskih priloga u informativnim emisijama, koji su pratili najavu festivala, možemo reći da su ove godine televizijske emisije uglavnom pozitivno izvještavale, držeći se profesionalne etike. Festival je popraćen u informativnim emisijama BHRT-a, Federalne televizije i N1, te ovim putem izražavamo kritiku ostalih televizijskih kuća što ni na koji način nisu pratile festival.

Od štampanih medija, o festivalu su izvještavali magazini Start i BH Dani, te dnevne novine Oslobođenje i Dnevni list.

Magazin Dani, naš saveznik u borbi, iz godine u godinu zaista profesionalno i afirmativno izvještava o pravima LGBTI osoba, što se potvrdilo i u slučaju izvještavanja o festivalu Merlinka. Tako su 20. januara objavili intervju sa organizatoricama festivala, sa zaista odličnim nasovom – Nepristajanje na strah i veliko da životu, te su nakon održanog festivala napisali još jedan članak sa ponovo odličnim naslovom – Borba za slobodu i sebe. U dnevnom listu Oslobođenje 27. januara takođe je izašao intervju sa organizatoricama, sa naslovom – Iskrenosti i beskompromisni otpor. Često smo pisale o tome koliko naslovi nose važnu ulogu u kreiranju stava prema temama o kojima se piše u tekstu, a navedeni naslovi zasigurno izazivaju pozitivan stava kod čitatelja/ki. Intervju, kao i tekst nakon završetka festivala napisani su profesionalno, fokusirajući se na program festivala, te skrećući pažnju na važnost javnog prostora, razmjene ideja i povećanje vidljivosti. Sva tri članka su, pored predstavljanja programa festivala, dio prostora posvetili trenutnoj situaciji kada su u pitanju prava i život LGBTI osoba.

Najviše objavljenih tekstova bilo je na internetu, a mediji koji su izvještavali su klix.ba, fokus.ba, source.ba, oslobodjenje.ba, radiosarajevo.ba, bljesak.info.

O festivalu se pisalo informativno, s najavama programa. Dosta pažnje je privukao drag performans kolektiva iz Hrvatske – House of Flamingo. Povodom njihovog dolaska i nastupa, kao najavu festivala, 23. januara portal radiosarajevo.ba je uradio i intervju sa njima pod naslovom House of Flamingo / Mladići koji se odijevaju u djevojke da zabavljaju mladiće i djevojke. Intervju na profesionalan i informativan način govori o historiji drag performansa i današnjoj drag sceni u regiji i svijetu.

Nakon što je festival završen mediji su pisali o velikoj posjećenosti te o tome kako je ovaj festival postao važan događaj za LGBTI zajednicu u BiH. Pozdravljamo i objave sa izjavama posjetitelja/ica festivala, koji su iz prve ruke govorili o njegovoj važnosti.

Tako je 31. januara objavljen članak na portalu bljesak.info, pod naslovom Ovogodišnja ‘Merlinka’ u Sarajevu okupila više od 500 osoba, u sklopu kojeg su se mogle pročitati izjave: Sudionici su poručili da se “Merlinkom” vode bitke koje im znače, borbe za slobodu, za sebe, ali i za svako dijete koje će biti u mogućnosti da svojoj obitelji i prijateljima kaže da je LGBTI osoba, bez straha da će biti odbačeno. Također, sudionici su poručili da se trude doći svake godine jer “Merlinka” nije samo festival gdje se dođe i pogleda film, nego prostor gdje se osjećaju sigurno.

O sigurnom prostoru su organizatorice često govorile prilikom javnih istupa i intervjua, i ovakav pristup u izvještavanju je zaista pozitivan način na koji mediji mogu da približe svojim čitatelji(ca)ma važnost ovog festivala.

Festival je posjetilo više od 500 osoba, kako LGBTI zajednice, tako i svih onih osoba koje žele da u ovom gradu gledaju filmove koji govore o životima LGBTI osoba, te da uživaju u raznolikom programskom sadržaju koji rijetko mogu vidjeti tokom godine.

Ono što je takođe primijećeno kroz analizu sadržaja jeste i autovanje LGBTI osoba kroz davanje izjava za medije. Jedna izjava koja nam je zaista draga je objavljena na portalu klix.ba: U toku Merlinke, razgovarano je sa LGBTI osobama o tome šta im znači Merlinka. Jedna od njih je Belma Kobilj, koja je, nakon što je upitana kako da je potpišemo, odgovorila: “Imenom i prezimenom, da budem vidljiva!” “Merlinka predstavlja mnogo više od festivala queer filma, to je i festival slobode queer osoba, tokom kojeg možemo odbaciti naše probleme i strahove, skinuti svoje maske i biti ono što jesmo. To je događaj na kojem se osjećam sigurno, okružena sa toliko ljubavi i podrške, događaj ispunjen takvom vrstom pozitivne energije koja ostaje sa mnom i dugo nakon završetka festivala. Živimo u društvu u kojem smo često nepriznati i nevidljivi, te je jako bitno stvoriti siguran prostor u kojem možemo postojati, družiti se, i slaviti svoje postojanje, te poslati poruku javnosti – tu smo i queer smo”, dodala je Belma.

O festivalu nije bilo negativnog medijskog izvještavanja i sve objave su bile afirmativne i profesionalne. No, skrećemo pažnju da je bilo mnogo više medija koji ni na koji način nisu izvještavali o ovom festivalu, što govori da treba još raditi na njegovom prepoznavanju i osvještvanju medija o važnosti izvještavanja.