Sud u Strazburu: prisilna sterilizacija trans ljudi narušava ljudska prava

Prošle sedmice, Europski sud za ljudska prava je odredio da zahtjevanje sterilizacije kod trans osoba s ciljem prepoznavanja rodnog identiteta narušava ljudska prava. U slučaju A.P i Ostali protiv Francuske, tri transrodne osobe su pokušale promijeniti podatke o spolu i imenu u njihovim rodnim listovima, te su bili odbijeni sa strane nacionalnih sudova, s obzirom da nisu ispunili uvjet fertilnosti.

Podnosioci zahtjeva tvrde da su vlasti povrijedile njihovo pravo na poštovanje njihovih privatnih života (Član 8. Europske konvencije za ljudska prava) na način da su rodno prepoznavanje uslovili operacijom koja uključuje veliku mogućnost sterilnosti.

Suci Strazburškog suda su odlučili da uslov podvrgavanja sterilizaciji ili tretiranje koje izaziva veliku mogućnost sterilnosti, s ciljem promjene podataka u rodnim listovima, krši pravo na poštovanje privatnih života.

Sirpa Pietikainen, potpredsjednica Intergrupe koja se bavi LGBTI pravima, je pozdravila odluku s riječima: ova odluka je izuzetno važna kako bi se završilo gnusno kršenje ljudskih prava transrodnih osoba.

Ova odluka reflektuje prepoznavanje prava na tjelesni integritet kao neotuđivo ljudsko pravo, koje pripada svim osobama. Unatoč tomu, sud nije pronašao dokaz da zdravstvena dijagnoza ili obligatorna medicinska procjena sadrži kršenje Člana 8.

Daniele Viotti, kopretsjednica Intergruope, je dodala da je unatoč tome što je donošenje ove odluke veliki korak naprijed za transrodne osobe u Europi, žalosno to što sud ne prepoznaje kršenje Konvencije u dijelu obavezne medicinske procjene i zdravstvene dijagnoze.

Međutim, ovo bi trebalo motivirati Parlament, Europsku komisiju i zemlje članice da udvostruče napore kako bi zaustavili stigmatizaciju, nepotrebno dijagnosticiranje ‘’rodne disforije’’ i prisilne medicinske procjene.

Izvor:

http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/strasbourg-court-forced-sterilisation-trans-people-violates-human-rights/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+intergrouplgbt+%28The+European+Parliament%27s+Intergroup+on+LGBT+Rights%29