Stvarne promjene za LGBT osobe nisu moguće bez podrške vlasti

Saopštenje Sarajevskog otvorenog centra povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava

Sarajevski otvoreni centar je prošle sedmice nizom aktivnosti obilježio šezdesetšestu godišnjicu donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Obilježavanjem potpisivanja ovog historijskog dokumenta, Sarajevski otvoreni centar nastavlja da promoviše principe koje Deklaracija sadrži, te ukazuje da univerzalnost, jednakost i nedjeljivost ljudskih prava, kada su u pitanju LGBT osobe, ne smiju biti samo teoretski niti apstraktni principi, već ih država mora primjenjivati u praksi. U nizu aktivnosti koje su organizovane od 1. do 18. decembra, izdvajamo nekoliko akcija:

Video, nastao u saradnji sa partnerskom organizacijom Fondacijom Mediacentar, prikazuje kakve su posljedice nasilja prema osobama koje su bile dovoljno hrabre da uživaju jedno od osnovnih ljudskih prava: slobodu i pravo na okupljanje, te zašto je neophodno da država zauzme odlučan stav u borbi protiv nasilja, i ne propusti da djeluje u zaštiti ovog prava.

U Tuzli, Mostaru, Sarajevu, Prijedoru, Banjaluci i Gradiški, LGBT aktivisti_kinje su kroz ulične akcije i podjelu materijala sa snažnim porukama skrenuli pažnju na kršenja ljudskih prava LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, a u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, u saradnji sa partnerskim organizacijama Fondacijom Heinrich Boell, Ured u BiH i Fondacijom Cure, postavljeni su bilbordi čiji je cilj podizanje svijesti o problemima koje uzrokuju netolerancija, diskriminacija i homofobija.

bilboard

U saradnji s Fondacijom Mediacentar, Sarajevski otvoreni centar je organizovao i prvu LGBT konferenciju u Republici Srpskoj pod nazivom “Uticaj EU integracija na poštivanje i zaštitu ljudskih prava LGBT osoba”. Jedan od zaključaka konferencije jeste da su fizičko, psihičko, pogotovo online nasilje, i govor mržnje kojem su LGBT osobe česta meta, diskriminacija u svim oblastima društvenog života, posebno na radnom mjestu i u sferi obrazovanja još uvijek bazični i tek na početku liste razloga koje LGBT osobe u našem društvu sprečavaju da budu njeni ravnopravni_e građani_ke. Uloga države je jasna: da bez predrasuda štiti prava svih njenih građana_ki, da se pobrine da svi mogu uživati prava, bez obzira na drugačiju seksualnu orijentaciju, rodni identitet i rodno izražavanje, te isporuči pravdu svim žrtvama nasilja i diskriminacije, uključujući i lezbejke, gej muškarce, biseksualne i transrodne osobe.

Na Federalnoj televiziji, u četvrtak 18. decembra u terminu 20:25, bit će prikazan i film „Dijete moje“, koji govori o ličnim pričama roditelja LGBT djece i udruženju LISTAG (Udruženje porodica LGBT osoba u Istanbulu), o procesu coming out-a kroz koji prolaze LGBT djeca, ali i njihovi roditelji.

Sarajevski otvoreni centar će i dalje nastaviti na podizanju svijesti šire javnosti o problemima, prevashodno s nasiljem i diskriminacijom s kojima su LGBT osobe svakodnevno suočene, ali još uvijek ne i dovoljno osnažene da se mogu s njom mogu samostalno nositi ili boriti. Stoga, zakonska je zaštita nužna, ali deklarativno prihvaćeni principi ljudskih prava i doneseni zakoni moraju biti praćeni i radom na i usvajanjem realnih i pozitivnih mjera za promicanje i poštivanje ljudskih prava LGBT osoba, kako bi se LGBT osobe mogle javno obznaniti svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet bez straha, kao preduslov uživanja u ljudskim pravima i stvaranja tolerantnijeg bosanskohercegovačkog društva.

Nekoliko fotografija sa uličnih akcija.