Saopštenje za javnost o zločinu iz mržnje počinjenom u Mostaru


Sarajevski otvoreni centar poziva MUP i Tužilaštvo HNK da procesuiraju jučerašnji napad koji je počinjen iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije

Apelujemo na Parlament Federacije BiH da hitno usvoji izmjene i uvede zločin iz mržnje kao zasebno krivično djelo u Krivični zakon FBiH.

Jučer, 23. decembra 2012. godine, prema izvještavanju portala pogled.ba, mladić inicijala M.B. zadobio je teške tjelesne ozljede nakon što su ga navečer u Ulici Ante Starčevića pretukla dvojica nasilnika. Prema riječima očevidaca događaja koji se odvio blizu Tržnog centra „Tuš“, nepoznati muškarci napali su mladića zbog njegove seksualne orijentacije, odnosno zato jer je homoseksualac, prenio je ovaj portal.

Sarajevski otvoreni centar želi da istakne da su lezbejke, gej muškarci, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe svakodnevno meta diskriminacije i nasilja u bh. društvu na osnovu njihove seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta, ali da zbog straha i nepovjerenja prema državnim institucijama, zbog njihovog nedovoljnog zauzimanja za zaštitu prava LGBT osoba, ovi slučajevi najčešće ostaju neprijavljeni.

Ovaj slučaj zločina iz mržnje svakako nije prvi koji se desio, ali je jedan od rijetkih koji je izašao u javnost, te oslikava situaciju u kojoj se LGBT osobe nalaze.

Sarajevski otvoreni centar oštro osuđuje ovaj, kao i sve slične zločine iz mržnje, počinjene na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i traži od svih nivoa vlasti da reaguju i javno osude ovaj zločin, te da u budućnosti adekvatno reaguju na sve slučajeve diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama.

Pravosudne instititucije i policija trebaju i moraju da učine sve što je u njihovoj moći da se okolnosti ovog zločina i njegovi počinioci, što prije otkriju, te da se počiniocima odredi odgovarajuća kazna.

Ovakvi slučajevi ukazuju na potrebu uvođenja izmjena Krivičnog zakona FBiH i uvođenja zločina iz mržnje ili kao zasebnog krivičnog djela u ovaj Zakon ili njegovog inkorporisanja u već postojeći tekst Zakona na način kako je to učinjeno u Krivičnom zakonu Republike Srpske i Krivičnom zakonu Brčko distrikta. Obaveza BiH, kao članice Vijeća Evrope i OSCE-a, je da uskladi svoj pravni okvir sa preuzetim obavezama, što uključuje uvođenje zločina iz mržnje u svoje krivično zakonodavstvo.

Ovaj slučaj, kao i svi slični koji su se desili, mora dovesti do veće osviještenosti i senzibiliziranosti, kako državnih institiucija, tako i javnosti uopšte, o situaciji u kojoj se LGBT osobe nalaze u BiH, te dovesti do odgovarajuće regulacije i procesuiranja diskriminacije i nasilja na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta, te smanjenja homofobije i transfobije u bh. društvu.

Podsjećamo da je BiH u svim relevantnim međunarodnim i regionalnim izvještajima kritizirana zbog nespremnosti i inertnosti državnih institucija da pruže zaštitu pravima LGBT osoba na jednak način na koji bi ona trebala biti pružena svim građanima_kama BiH.