Reagovanje na izjave imama Medžlisa IZ Sarajevo Muhameda ef. Velića

Sarajevski otvoreni centar poslao je dopis Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini povodom objave Muhameda efendije Velića na njegovom nalogu na Facebooku kojom u istu ravan stavlja postojanje, prisustvo i dejstvo koronavirusa sa održavanjem bosanskohercegovačke povorke ponosa. U nastavku pročitate sadržaj našeg dopisa.

”Ovim reagovanjem Vam želimo skrenuti pažnju na povremene izjave imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Muhameda efendije Velića koje objavljuje putem svog verifikovanog naloga na društvenoj mreži Facebook, a koje se nerijetko prenose dalje u online i drugim medijima. U svojim pisanim istupima, pozivajući se na božije davanje, efendija skreće pažnju na aktuelne probleme sa kojima se svijet susreće, ali pri tome povremeno izostavljajući već utvrđene ovozemaljske razloge određenih dešavanja čime svjesno ili nesvjesno svoje čitatelje i čitateljice dovodi u zabludu o uzrocima određenih pojava.

U jednom od svojih posljednjih istupa efendija je u istu ravan stavio postojanje, prisustvo i dejstvo koronavirusa sa održavanjem bosanskohercegovačke povorke ponosa, čime je potrebu jedne marginalizovane grupe da protestnom šetnjom skrene pažnju na svakodnevno kršenje ljudskih prava uporedio sa virusom koji svakodnevno odnosi živote naših sugrađana i sugrađanki i ozbiljno narušava zdravlje naših najbližih članova i članica porodice, komšija i komšinica, prijatelja i prijateljica. Vjerujemo da tvrdnja da je otkazivanje povorke ponosa sreća u nesreći u trenutnim uslovima pandemije koja potresa bh. društvo i vrlo negativno utiče na živote svih građana i građanki, nije stav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je poznata po svojim tolerantnim i pomirljivim stavovima, čak i kada se radi o pitanjima koja ne nailaze na odobravanje u teološkom smislu. Tvrditi da uopće pandemija koja je odnijela živote naših sugrađana i sugrađanki ima neki pozitivan aspekt uvredljivo je prema svima nama koji živimo u BiH i neosjetljivo je prema trenutnoj krizi koju proživljavamo. Takođe, Islamska zajednica je u svojim ranijim istupima iskazivala stav nedopustivosti nasilja i govora mržnje prema svim grupama bez obzira na „uvjerenja i orijentaciju“ u šta možemo ubrojati i LGBTI osobe, odnosno seksualnu orijentaciju i rodni identitet kao osnov nedopuštenog nasilja i govora mržnje.

Molimo Vas da u skladu sa gore navedenim još jednom skrenete pažnju vjerskim službenicima na ranije stavove Islamske zajednice o ovim pitanjima i zatražite od njih da se suzdrže od širenja poruka i davanja izjava koje mogu izazvati netrepeljivost ili neki drugi neželjeni oblik djelovanja (govor mržnje, nasilje i sl.) prema bilo kojoj grupi uključujući i LGBTI osobe.”