Radiosarajevo.ba, 13.02.2013. – Koalicija Jednakost: ‘Izaći iz diktature konstitutivnih naroda’

koalicija jednakostKoalicija ‘Jednakost’ u kojoj je okupljeno 17 nevladinih organizacija iz cijele BiH, započela je svoju kampanju ‘Građanin/ka prije svega’.

Svi njihovi zahtjevi, kako kaže Saša Gavrić, aktivista u koaliciji, mogu se svesti na jedno pitanje – ukidanje diskriminacije po svim osnovima.

“Naš je cilj eliminisanje diskriminacije na svim nivoima vlasti u BiH, da u zakonima i ustavima više ne stoje diskriminatorne odredbe i da ukidanje diskriminacije bude suštinsko, a učešće nekonstitutivnih naroda punopravno. Odnosno, kako se o našoj situaciji izrazio jedan kolega iz njemačkog Bundestaga, naš je cilj izlazak iz ‘diktature konstitutivnih naroda’, rekao je Gavrić na današnjoj konferenciji za novinare.

U svjetlu predstojećeg popisa stanovništva, koalicija Jednakost započela je kampanju ‘Građanin/ka prije svega’ koja se počela sprovoditi širom BiH, kroz online aktivnosti, tribine i neposredne kontakte sa građanima. Osim podizanja svijesti široke javnosti o pitanjima ustavne diskriminacija, kampanjom se žele ohrabriti svi građani koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, da se u tom smislu izjasne na popisu u oktobru 2013, naglasio je Darko Brkan, moderator konferencije za novinare.

Novinar Almir Terzić govorio je o svojim osobnim razlozima za priključenje kampanji: “Ova kampanja nije usmjerena protiv Bošnjaka, Srba ili Hrvata, kako je neki žele prikazati u javnosti. Mine želimo nikoga nagovarati da se izjasni onako kako ne osjeća.Ja sam ovu kampanju razumio kroz poruku ‘BiH prije svega’. Mi, prije svega, želimo uvjeriti sve one koji se osjećaju građanima BiH da imaju pravo tako da se izjasne”, rekao je Terzić.

Vesna Malešević iz organizacije ‘Geto‘ iz Banja Luke, izrazila je zadovoljstvo što će i građani u Republici Srpskoj imati priliku da se upoznaju sa kampanjom ‘Građanin/ka prije svega’. U tom smislu uskoro se očekuju tribine u Prijedoru i Banja Luci.

Aktivista iz Mostara Srđan Gavrilović iz ‘Građanskog fronta Ostalih’ kaže kako je kampanja zajednički pokušaj organiziranog otpora protiv ustavnog terora prema onim građanima koji ne žele ‘plemenski’ da se odrede.

“Pozicija ‘Ostalih’ u Mostaru je najbolji primjer ustavne diskriminacije. Ovi građani već godinama su žrtve sukoba dviju stranaka (HDZ i SDA) koje su već odavno izgubljene u lavirintu kako nacionalnuh tako i socijalnuh želja i pozdrava”, slikovito se izrazio Gavrilović, koji misli da će popis stanovništva u oktobru 2013. biti najvažniji događaj za BiH nakon Dejtona.

V.A.Z., Radiosarajevo.ba

Koalicija Jednakost: ‘Izaći iz diktature konstitutivnih naroda’