Radiosarajevo.ba, 6. novembar 2013 – Scensko čitanje Sedam večeras i u Mostaru

fotke sa sevenaSinoć, na sceni Sarajevskog ratnog teatra, prvi put u Bosni i Hercegovini izvedeno je scensko čitanje dokumentarne drame SEDAM.

Sala SARTR-a je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a mnogi posjetitelji sjedili su i na podu, budući da je interesovanje za ovu izvedbu bilo veoma veliko. Nešto poslije 20h, na sceni Sarajevskog ratnog teatra pojavile su se Darija Buzaković, Besima Borić, Kristina Ljevak, Tanja Miletić Oručević, Amna Popovac i Selma Spahić, predstavljajući likove ove revolucionarne dokumentarne drame: Hafsat Abiolu, Annabellu de Leon, Mu Sochua, Inez Mccormack, Marinu Pisklakovu-Parker i Mukhtar Mai, a onda su počele pričati njihove priče.

”Zaista me oduševilo kako je publika pomno pratila sve što se dešavalo na sceni, i pomno slušala priče koje smo pričale. Sve vrijeme, u procesu rada i od samog uključenja u ovaj projekat sve mi, članice ansambla smo jako vjerovale u važnost jednog ovakvog teksta, i njegova izvođenja na sceni u našoj zemlji, ali prilikom izvedbe u Sarajevu smo dobili posebnu potvrdu za to. Zahvaljujem se svima koji su došli večeras da poslušaju priče ovih sedam hrabrih, izuzetnih, žena, i nadam se da će izvođenje scenskog čitanja dokumentarne drame SEDAM u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, potaći mnoge da se suprotstave nasilju nad ženama i bilo kojoj vrsti diskriminacije u našem društvu”, izjavila je nakon izvedbe drame SEDAM u Sarajevu Amna Popovac, članica ansambla SEDAM iz Mostara.

Regionalna turneja SEVEN 2013 koju je podržao Švedski institut obuhvatiće Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo i Srbiju.

Redateljica iz Mostara, koja je sinoć na sceni SARTR-a čitala dramu SEDAM, Tanja Miletić Oručević, nakon izvedbe je izjavila: ”Ovo je za mene bio izazov, u svakom slučaju, budući da sam se u realizaciji teatarskih projekata do sada, obično, nalazila sa te druge strane, u ulozi redateljke. Kompletan proces rada je bio veoma zanmljiv i bila mi je zaista čast raditi sa ovim divnim ženama-kolegicama iz ansambla. Jako mi je drago da ćemo SEDAM imati priliku predstaviti i u Mostaru, i zaista se nadam da će mostarska publika prepoznati vrijednost jednog ovakvog događaja i vrijednost priča ovih sedam žena na čijim životnim iskustvima je baziran ovaj dramski tekst. Jako sam zadovoljna prijemom izvedbe u Sarajevu, i nadam se da ćemo imati uspjeha i na sceni Hrvatskog narodnog kazališta.”

Turneja scenskog čitanja dokumentarne drame SEDAM po BiH se nastavlja, a večeras će izvedbu ovog scenskog čitanja na sceni Hrvatskog narodnog kazalištas početkom od 20 sati,  imati priliku pogledati mostarska publika. Nakon izvedbe u Mostaru, ansambl putuje u Banja Luku, gdje će na sceni Gradskog pozorišta Jazavac nastupati u četvrtak, 07. novembra, od 20h. Ulaz na obje izvedbe je slobodan!

SEDAM je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena, iz svih dijelova svijeta, a čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija). Svako od čitanja izvodi jedinstveni ansambl sastavljen od istaknutih ličnosti iz različitih oblasti djelovanja.

Turneju scenskih čitanja dramskog teksta SEDAM inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica, Hedda Krausz Sjögren, u Švedskoj 2008. godine. Drama SEDAM do sada je izvedena u 13 zemalja, a okupila je oko 20 hiljada ljudi, od Švedske do Afganistana. Ovaj dramski tekst na sceni je izvodilo preko 500 osoba, žena i muškaraca, uključujući nekoliko ministrica, članica Evropskog parlamenta, umjetnica, kao i višestruku dobitnicu nagrade Američke filmske akademije Oskar, Merly Streep.

Na osnovu intervjua koji su provedeni 2007. godine dramu SEDAM napisalo je sedam nagrađivanih dramskih autorica:  Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz.

Turneju u Bosni i Hercegovini implementiraju Sarajevski otvoreni centar, Ambasada Švedske u BiH i Civil Rights Defenders.