Radionica o ljudskim pravima LGBT osoba u Zenici, 25.-26. januar 2013.


Radionica je namijenjena LGBT (lezbejkama, gej, biseksualnim i transrodnim) osobama i svim zainteresovanim u Zenici i okolini.

Cilj ove radionice je razumijevanje osnovnih pojmova vezanih za seksualnu orijentaciju i rodni identitet i upoznavanje sa naročito stigmatiziranim i nevidljivim identitetima unutar LGBTIQ: transrodnim i interseksualnim; coming out; jezik, mediji i LGBT; historijat LGBT aktivizma u regiji i svijete, te odnos religije prema LGBT osobama. Bitan dio radionice čini sadržaj koji se bavi LGBT temama kroz pristup zasnovan na ljudskim pravima: koja su to najčešća kršenja prava LGBT osoba, te kako reagovati i zaštiti se uz pomoć pravnog sistema.

Sarajevski otvoreni centar od 2010. godine radi na LGBT kulturi i pravima, za i sa LGBT osobama u BiH kroz mnogobrojne publikacije, izložbe, projekcije filmova, diskusije, treninge i radionice za LGBT aktiviste_kinje.

Radionica će biti održana u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra, a uz podršku Matra programa Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske i peta je u nizu od 10 radionica koje radimo u 5 gradova u BiH: Sarajevo, Tuzla, Mostar, Banja Luka i Zenica u periodu od septembra 2012. godine do juna 2013. godine. Pored teorijskog dijela pruženog od facilitatora i facilitatorica, radionica zahtjeva interaktivnost učesnika_ca kroz različite vježbe i igrice.

Sarajevski otvoreni centar snosi troškove hrane i osvježenja za učesnike_ce, međutim nismo u mogućnosti platiti troškove smještaja i prevoza.

Program radionice i više informacija imate ovdje.

Prijave, koje trebaju sadržavati ime i prezime, kontakt telefon i godine, te pitanja vezana za radionicu šaljite na mail [email protected] do 24. januara 2012. godine. Učešće je obavezno tokom oba dana radionice.