Radionica o ljudskim pravima LGBT osoba u Sarajevu, 22.-23. decembar 2012.


Radionica je namijenjena LGBT (lezbejkama, gej, biseksualnim i transrodnim) osobama i svim zainteresovanim u Sarajevu i okolini.

Cilj ove radionice je razumijevanje osnovnih pojmova vezanih za seksualnu orijentaciju i rodni identitet i upoznavanje sa naročito stigmatiziranim i nevidljivim identitetima unutar LGBTIQ, zatim coming out; jezik, mediji i LGBT; LGBT kroz historiju i odnos religije prema LGBT osobama. Drugi dan radionice čini sadržaj koji se bavi LGBT temama kroz pristup zasnovan na ljudskim pravima.

Sarajevski otvoreni centar od 2010. godine radi na LGBT kulturi i pravima, za i sa LGBT osobama u BiH kroz mnogobrojne publikacije, izložbe, projekcije filmova, diskusije, treninge i radionice za LGBT aktiviste_kinje.

Radionica će biti održana u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra, a uz podršku Matra programa Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske i četvrta je u nizu od 10 radionica koje radimo u 5 gradova u BiH: Sarajevo, Tuzla, Mostar, Banja Luka i Zenica u periodu od septembra 2012. godine do juna 2013. godine. Pored teorijskog dijela pruženog od facilitatora i facilitatorica, radionica zahtjeva interaktivnost učesnika_ca kroz različite vježbe i igrice.

Sarajevski otvoreni centar snosi troškove hrane i osvježenja za učesnike_ce, međutim nismo u mogućnosti platiti troškove smještaja i prevoza.

Program radionice i više informacija imate ovdje.

Prijave, koje trebaju sadržavati ime i prezime, kontakt telefon i godine, te pitanja vezana za radionicu šaljite na mail [email protected] do 21. decembra 2012. godine. Učešće je obavezno tokom oba dana radionice.