Radio Sarajevo: Upoznajte parlamentarke na državnom nivou (FOTO+BIO)

UntitledKo su kandidatkinje koje su ušle u Predstavnički dom PS BiH? Ukupno ih je 10, od čega 7 političarke iz F BiH a tri iz RS.

Sarajevski otvoreni centar i Fondacija CURE predstavljaju biografije deset odabranih političarki:

 

 

Nermina Kapetanović (SDA), rođena je 27.02.1962. godine. Doktorica je medicine, specijalistica anesteziologije i reanimatologije, članica Predsjedništva SDA  BiH,  članica je Glavnog odbora SDA BiH, dobitnica nagrade grada Zenica za humanitarni rad te dobitnica povelje zahvalnosti sindikata rudara.

 

Mensura Beganović (DF), rođena je 1950. godine. Diplomirala je i magistrirala  na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Od 1999. godine radi u vlastitom privrednom društvu „BHM“ Zenica gdje je vodeća konsultantica za uvođenje sistema upravljanja kvalitetom. Također koordinira projekte edukacije u oblasti informacionih tehnologija i stranih jezika. Predsjednica je Asocijacije informatičara BiH, te aktivno sudjeluje u radu svjetskih i evropskih tijela u oblasti informacionih tehnologija.

Hanka Vajzović  (DF), rođena je 1949. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za orijentalne jezike i književnost, a potom i na Odsjeku za južnoslovenske jezike istog fakulteta. Predaje na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, gdje je zvanje redovne profesorice stekla 1996. godine. Objavila je više od 50 naučnih i stručnih radova. Glavna je urednica časopisa “Književni jezik”; članica redakcije časopisa “Naša škola”; članica redakcije posebnih izdanja, kao što su: zbornik “Jezik i demokratizacija”, “Rječnik bosanskog jezika” i dr.

 

Maja Gasal-Vražalica  (DF) je rođena 1983. godine. Po zanimanju je profesorica njemačkog jezika i književnosti.

 

 

 

Monika Tomić  (koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr.Ante Starčević i HSP Herceg-Bosne) je voditeljica Klinike za unutarnje bolesti SKB-a Mostar i dekanesa Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.monika-tomic

 

 

Borjana Krišto (koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr. Ante Starčević i HSP Herceg-Bosne) je rođena 13. 08. 1961. godine. Diplomirala je  na Pravnom fakultetu u Banjaluci, a pravosudni ispit je položila u Sarajevu. Dopredsjednica je Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine ( HDZ BIH ) i članica općinske i županijske organizacije HDZ BIH. Sudionica je i organizatorica, pokroviteljica brojnih sportskih, obrazovnih, kulturnih i znanstvenih manifestacija i skupova u BIH. Bivša je predsjednica Federacije BiH.

Zelenika Diana (HDZ 1990) je rođena 10.11.1964. godine. Poznata je internistica, kardiologinja i doktorica znanosti iz Mostara, članica je Predsjedništva HDZ-a 1990. Više od deset godina je u politici, a posljednje četiri godini bila je zastupnica u Skupštini HNŽ-e.

 

 

Dušanka Majkić  (SNSD) je rođena 24. 07. 1952. godine. Višu ekonomsko-komercijalnu školu završila je 1973. godine, kasnije je i diplomirala na Fakultetu poslovne ekonomije u Banjluci. Od 1998. godine je članica Stranke nezavisnih socijaldemokrata, koja kasnije mijenja naziv u Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Od početka svog političkog angažmana članica je Glavnog i Izvršnog odbora stranke, što je i danas. Članica je i Aktiva žena SNSD-a.

Milica Marković (SNSD)  je rođena 1967. godine. Diplomirala je romanistiku u Novom Sadu.  Na koncu 2003. godine ulazi u Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Članica je Glavnog odbora Stranke od 2012. godine. Od jula 2009. godine je predsjednica Opštinskog odbora Bijeljina, a također  je članica Aktiva žena stranke SNSD.

 

Aleksandra Pandurević  (SDS), rođena je 1974. godine. Diplomirala je na Fakultetu za preduzetnički biznis. Od 2010. godine je članica Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS). Po zanimanju je novinarka.

 

 

Vezano: 

Infografika: Profil prosječne političarke

Infografika: Broj žena na izabranim pozicijama

Radiosarajevo.ba