Radio Sarajevo, 30.09.2013.- Besima Borić kandidatkinja za nagradu za žene – Anne Klein

besima boric_pressSarajevski otvoreni centar, Udruženje za kulturu i umjetnost ‘Crvena’, Organizacija Prava za sve, Helsinški parlament građana Banja Luka, Centar za empirijsko istraživanje religije u Bosni i Hercegovini, TPO Fondacija Sarajevo i Forum Žena Bratunac, predali su kandidaturu Besime Borić za nagradu za žene – Anne Klein, koju svake godine dodjenjue Heinrich Böll fondacija.

”Besima Borić pokazala je izuzetnu hrabrost i postigla izvrsne uspjehe u svom dosadašnjem političkom i javnom angažmanu, radeći na kreiranju strukturalnih promjena koje su omogućile uključenje većeg broja žena u bh. politički život ali i u javnu sferu uopće. Svojom borbom i aktivnim učešćem u donošenju odluka, kao predlagačica zakona, zaštitnica izbornih kvota koje su osigurale učešće žena u vlasti ili susretima i radom s običnim ljudima, ljudima koji proživljavaju najteže posljedice rata i neimaštine u svim dijelovima BiH, Borić je dokazala nebrojeno puta da je istinska borkinja za prava svih ljudi bez obzira na njihovo porijeklo, etničku pripadnost, njihov spol ili seksualnu orijentaciju”, kažu iz Sarajevskog otvorenog centra.

Ime dobitnice nagrade bit će objavljeno krajem novembra ove godine, a pored priznanja, dobitnici će biti uručena i novčana nagrada u vrijednosti od 10.000 eura.

www.radiosarajevo.ba

Kompletnu vijest možete pročitati ovdje.