QUEER2QUEER* radionica u Sarajevu: Coming out – Na vagi između dostojanstva i izloženosti

comingoutSarajevski otvoreni centar organizuje radionicu za LGBT osobe iz Sarajeva. Radionica je dio aktivnosti koje organizujemo u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije – IDAHO 2013. Bit će održana 18. maja 2013. godine, od 12 do 15 časova.

Pozivamo sve zainteresovane osobe da se prijave na mail: [email protected] najkasnije do 16. maja.

*Queer2queer je otvorena neformalna grupa podrške za mlade LGBTIQ osobe koju u Zagrebu organizira Zagreb Pride od decembra 2010. godine te se sastaje otprilike jednom mjesečno na radionicama čija je tema uvijek različita. Svrha Queer2queera je povezivanje, edukacija i osnaživanje mladih LGBTIQ osoba.

Coming out je veliki korak u životu svake LGBT osobe. Zapravo više koraka pošto je i autanje nešto što moramo obaviti više puta. J Skoro pa poželiš da ti na čelu piše gej/lezbijka/biseksualan/na/trans*/… pa da ne moraš svaki put iznova ponavljati onaj isti razgovor. I da, coming out je važan, za tebe, za „zajednicu“, za bolji svijet… Kad bi svi bili

aut svima, manje bi nas se ugnjetavalo, zakidalo za naša prava te ignoriralo da postojimo. Vidljivost LGBT osoba važna je za ostvarivanje jednakopravnosti, ali i osnaživanje njih samih. Ipak, autanje ima i svoje posljedice. Nekad roditelji ne prihvaćaju, homofobi tuku i vrijeđaju, prijatelji/ice okreću leđa, gube se poslovi ili nas se bar na cesti ružno gleda. Ormari nas sputavaju, ali nekad ni izvan njih nije bajkovito. Stoga je i odluka o tome kako se, kome i kada autati zahtjevna za svaku LGBT osobu. Bilo da si u ormaru ili izvan njega, dođi s nama razmijeniti iskustva s autanjem, svoje brige i strahove te dobiti dozu podrške i ohrabrenja za svoje coming out planove!

Voditeljica radionice jeMarina Milković, članica Zagreb Pride Udruženja i suvoditeljica Queer2queer radionica u Zagrebu.

Cilj radionice je dakroz interaktivan grupni rad osvijestiti prednosti i nedostatke autanja za LGBT osobe, pružiti siguran prostor sudionicima/icama da podijele s grupom svoja iskustva i/ili strahove oko autanja te ohrabriti coming out uz istovremeno uvažavanje razloga pojedinaca zbog kojih se ne usuđuju outati.

Također, 18. maja u 17h će biti održana i diskusija na temu LGBT aktivizam u regiji, na kojoj će gošća Marina Milković zajedno sa aktivistkinjama_ima Sarajevskog otvorenog centra razgovarati o stanju LGBT aktivizma u BiH, Hrvatskoj ali i cijeloj regiji. Pozivamo sve LGBT osobe i njihove prijateljice_e da dođu na diskusiju.

Više informacija o mjestu održavanja radionice i diskusije možete dobiti nakon prijave na mail: [email protected].