Program obilježavanja IDAHOBIT-a 2021: Ustrajmo, podržimo, zacijelimo: Zajedno!

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT) obilježava se od 2004. godine kako bi se skrenula pažnja na stigmatizaciju, nasilje i diskriminaciju koju proživljavaju lezbejke, gej, biseksualne, transrodne, interspolne osobe te osobe svih seksualnih orijentacija, rodnih identiteta i spolnih karakteristika koje nisu hetero i cisnormativne.

Dan obilježavanja IDAHOBIT-a, 17. maj, datum je kada je Svjetska zdravstvena organizacija 1990. godine skinula homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja, i od tada se na ovaj dan podsjeća na važnost poštivanja ljudskih prava LGBTIQ osoba širom svijeta.To je također i povod za organizaciju različitih akcija kojima se skreće pažnja na diskriminaciju i nasilje s kojima se još uvijek suočava ova zajednica.

Ovogodišnja globalna tema IDAHOBIT-a je ‘’Ustrajmo, Podržimo, Zacijelimo: ZAJEDNO!’’, a izabrana je u kontekstu svih izazova s kojima smo se suočavali/e u protekloj godini.

Kao i svake godine, mi u Sarajevskom otvorenom centru mjesec maj posvećujemo borbi protiv homofobije i podizanju svijesti o postojanju LGBTIQ osoba u našem društvu, te organizujemo niz događaja za LGBTIQ zajednicu i širu javnost.

Program obilježavanja ovogodišnjeg IDAHOBIT-a u Bosni i Hercegovini, gdje ćete pronaći naše, ali i aktivnosti drugih LGBTIQ organizacija i neformalnih grupa, možete preuzeti ovdje.

Ohrabrujemo sve LGBTIQ osobe ali i ostale zainteresovane da se prijave na naše događaje i pridruže se obilježavanju Dana borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije.