Press konferencija: Transeksualnost u medijima – bolje razumijevanje, profesionalnije izvještavanje

Poziv novinarima_kama na osmu press konferenciju o LGBT temama

Transgender_Pride_flag.svg

Tema:

Transeksualnost u medijima – bolje razumijevanje, profesionalnije izvještavanje

22.11.2013, Sarajevo, 13h

Prostorije kina Meeting point, ul. Hamdije Kreševljakovića 13

Sarajevski otvoreni centar i Internews pozivaju sve novinarke i novinare na osmu info sesiju o LGBT temama, koja će se održati u Sarajevu, 22.11.2013. (petak) u 13h u prostorijama kafića kina Meeting Point. Info sesija je dio projekta jačanja nezavisnih medija u BiH, u implementaciji Internewsa, finansiranog od strane USAID-a.

Cilj info sesija je pružanje osnovnih informacija vezanih za prava i kulturu LGBT osoba, kao i upoznavanje sa korektnom terminologijom, te postizanjem profesionalnog i etičkog izvještavanja. U toku osam sesija novinarke i novinari će imati priliku razgovarati sa gostima i gošćama kako iz regije tako i iz BiH koji_e se bave LGBT temama kroz teoriju, praksu i aktivizam.

Gost osme info sesije je Kristian Ranđelović iz udruženja Gayten-LGBT iz Srbije, koji će kroz primjere medijskog izvještavanja u Srbiji govoriti o pozitivnim i negativnim praksama prikazivanja tema vezanih za prava i život trans osoba u javnom, medijskom prostoru.

Kristian Ranđelović je aktivista koji već 16 godina sarađuje sa Beogradskim timom za rodnu disforiju. Od 2006. godine radi kao savjetnik transeksualnih osoba i kao volonter na LGBT SOS telefonu u organizaciji Gayten-LGBT. U okviru organizacije osniva i kordinira prvu grupu samopodrške za trans osobe. Ovo je prva grupa za trans osobe na Balkanu. Svojim radom i angažmanom dobrinio je osnivanju sličnih programa za trans osobe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori. Učestvovao je u kreiranju prvog web sajta koji se bavi trans tematikom u zemljama nekadašnje Jugoslavije (www.transserbia.org).

Dobrodošli_e ste da postavite pitanja i dobijete odgovore na ista.

Vidimo se 22.11.2013.