Pres-konferencija: Umjetnost kao metoda mainstreamiranja LGBT tema

zvonko-291x300Sarajevski otvoreni centar i Internews pozivaju sve novinarke i novinare na sedmu Info sesiju o LGBT temama, koja će se održati u Sarajevu, 11.10.2013. (petak) u 11h u prostorijama kafića kina Meeting Point. Info sesija je dio projekta koji realizujemo u saradnji sa Internewsom.

Cilj info sesija je pružanje osnovnih informacija vezanih za prava i kulturu LGBT osoba, kao i upoznavanje sa korektnom terminologijom, te postizanjem profesionalnog i etičkog izvještavanja. U toku osam sesija novinarke i novinari će imati priliku razgovarati sa gostima i gošćama kako iz regije tako i iz BiH koji_e se bave LGBT temama kroz teoriju, praksu i aktivizam.

Gost sedme info sesije je Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreb festivala, festivala koji je od ove godine prerastao u Queer Zagreb sezonu. U razgovoru sa novinarkama_ima će se osvrnuti na praksu i iskustva Queer Zagreba, korištenja umjetničkih platformi (festivala, filmskih projekcija, javnih intervencija…) u svrhu poticanja jačanja svijesti o ne-heteroseksualnosti, propitivanje ustaljeniih društvenih normi koje su nametnute političkim naslijeđem, patrijarhatom i religijom. Korištenje umjetnosti i kulture kao način odlučavanja od homofobije, koja je kulturalno uvjetovana, postaje legitimna aktivistička metoda rada, ali istovremeno ima mogućnost ostati i umjetnički i estetski relevantna.

Dobrodošli_e ste da postavite pitanja i dobijete odgovore na ista.

Vidimo se 11.10.2013.