Prava na čekanju – Dođite 04. maja pred zgradu Vlade FBiH i podržite radnice tvornice «Borac» Banovići

Foto: Radnice tvornice “Borac” Banovići, izvor: hayat.ba

27. aprila šest radnica tvornice «Borac» Banovići izašle su pred Vladu Federacije zahtjevajući samo jedno – uvezivanje radnog staža kako bi ostvarile pravo na penziju i pravo na zdravstveno osiguranje. Pravo na penziju stekle su odavno, no do sada ga nisu mogle ostvariti jer im nije uplaćeno 15 godina radnog staža. U državi kao što je Bosna i Hercegovina kršenja prava koja proističu iz radnog odnosa odavno utječu na kvalitet života građana_ki i onemogućavaju im da dostojanstveno uživaju u plodovima svog rada. Većinski vlasnik tvornice «Borac» Banovići je Vlada Federacije kojoj su se ove radnice nebrojeno puta obraćale i pozivale je da preuzme odgovornost za uvezivanje staža svojih radnika_ca kako bi oni po zakonu mogli ostvariti upravo ono što i sada traže – pravo na penziju i pravo na zdravstveno osiguranje.

Vlada Federacije je 2016. godine donijela odluku o uvezivanju staža 16 radnika_ca ove tvornice ali ova odluka nikada nije sprovedena. Prava ovih radnica su na čekanju, i pitanje je da li će njihovo ostvarivanje biti omogućeno. One, kako kažu, pamte dane kada nije bio slučaj da živite u apsolutnoj neizvjesnosti i kada se moglo živjeti pošteno i dostojanstveno od vlastitog rada, bez straha od političkih malverzacija i kriminalne privatizacije. Danas su radnice «Borca», kao i radnici i radnice mnogih drugih firmi, primorane da se bore za svakodnevnu egzistenciju i natjerane da na ulici traže ono što im na osnovu njihovog dugogodišnjeg rada pripada. Penziju i zdravstveno osiguranje.

Borci_kinje za ljudska prava će nastaviti iskazivati solidarnost radnicama i pomagati koliko mogu u svojim ljudskim kapacitetima, čekajući da se predstavnici_ce Vlade Federacije vrate sa produženih godišnjih odmora i posvete ispunjavanju zahtjeva ovih hrabrih i upornih žena. Sarajevski otvoreni centar, kao i ostale organizacije civilnog društva, stajat će uz ove radnice i podržati ih u nastojanju da ostvare svoja ljudska prava, bez ikakvog kompromisa. Jer ne postoje kompromisi u ostvarivanju i u borbi za ljudska prava. Ako su ljudska prava prekršena nekome od nas, onda su prekršena svima nama i obaveza nam je da se usprotivimo dosadašnjim praksama i kršenjima i podržimo jedne_i druge_i borbi za ono što nam pripada.

Stoga, u četvrtak 4. maja u 11:00 h dođite da zajedno stanemo uz šest radnica tvornice «Borac» Banovići ispred zgrade Vlade FBiH i da zajedno zahtijevamo od nadležnih institucija da pronađu rješenje i u najkraćem mogućem roku omoguće ovim ženama dostojanstven život koji zaslužuju nakon toliko godina rada.

Radnice spavaju pred zgradom Vlade od četvrtka 27. aprila, a do sada im se niko od nadležnih nije obratio. O tvornici «Borac» Banovići će se raspravljati na sjednici Vlade Federacije najavljenoj za četvrtak, 4. maja 2017. godine koja će se održati u Mostaru.