Poziv za učešće na Školi o pravima LGBT osoba za studente_ice novinarstva i komunikologije

FINAL_logo_LGBT skola_manjaSarajevski otvoreni centar i Internews pozivaju sve studentice i studente novinarstva i komunikologije iz Bosne i Hercegovine da se prijave na Školu o pravima LGBT (lezbejke, gej, biseksualne, transrodne) osoba.

Škola će biti održana od 26. do 28. aprila 2013. godine u Sarajevu.

2012. godine je održana prva Škola u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra na kojoj su priliku za učešće imali_e studenti_ce pravnih fakulteta. Ove godine Škola je namijenjena studentima_cama novinarstva i komunikologije i cilj škole je senzibiliranje i edukacija mladih osoba o LGBT pitanjima, uz aktivno učešće tokom trajanja škole. Izvještavanje o pravima manjina, kao i o pravima LGBT osoba, na profesionalan i etički način značajna je tema, jer mediji predstavljaju moćan instrument kojim se može vršiti uticaj na stavove i ponašanje građana_ki. Kako se obrazovne ustanove samo djelimično dotiču ove teme, neophodno je da se kroz vannastavnu edukaciju budući novinari_ke obavijeste o ovoj temi.

Predavači_ce ovogodišnje škole su Jasminka Džumhur i Vanja Dandić (Ured Ombudsmena za ljudska prava BiH), Ljiljana Zurovac (Vijeće za štampu BiH), Azra Maslo (Regulatorna agencija za komunikacije BiH), Sevima-Sali Terzić (Ustavni sud BiH), Sandra Zlotrg (Udruženje Lingvisti), Karla Horvat Crnogaj (web-portal queer.hr, Zagreb), Slobodanka Boba Dekić (Media Centar Sarajevo), Jasmina Čaušević, Lejla Huremović i Emina Bošnjak (Sarajevski otvoreni centar). Studenti_ce će imati priliku da se upoznaju i sa terminologijom vezanom za prava LGBT osoba, da nauče nešto više o diskriminaciji na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta, jeziku u medijima, uvredljivoj i politički nekorektnoj terminologiji kada je u pitanju izvještavanje o LGBT temama, te da čuju o praktičnim iskustvima rada na portalu koji se bavi LGBT temama, kao i o odgovornosti medija za kreiranje javnog diskursa o LGBT osobama i govoru mržnje.

Troškove prijevoza i smještaja učesnika_ca iz drugih gradova pokriva organizator.

Rok za prijavu na Školu je 20. april 2013. godine.

Svi_e zainteresovani_e za učešće na Školi moraju popuniti formular i napisati motivaciono pismo (do jedne A4 stranice u wordu, 1.5 prored) u kojem će objasniti zašto žele učestvovati na Školi, da li su se do sada susretali_e sa temama vezanim za LGBT osobe i šta za njih znači pravilno izvještavanje o LGBT temama u bh. medijima.

Formular i motivaciono pismo šaljite putem maila na: [email protected]