Poziv na promociju “Ženskog pokreta u BiH” u Banjaluci

IMG_8729 (Small)Sa velikim zadovoljstvom Sarajevski otvoreni centar, Fondacija CURE i Centar za empirijska istraživanja religije u Bosni i Hercegovini vas pozivaju na promociju knjige dr. sc. Zlatiborke Popov Momčinović „Ženski pokret u Bosni i Hercegovini: artikulacija jedne kontrakulture“, u četvrtak, 16.01.2013. godine u 12.30 sati u hotelu Bosna, u Banja Luci.

Na promociji knjige pored autorice dr.sc. Zlatiborke Popov Momčinović prisutnima će se obratiti doc. dr. Lejla Turčilo jedna od recenzentica spomenute knjige, i doc. dr. Milena Karapetrović a cjelokupni događaj moderirat će Jadranka Miličević.

Knjiga je nastala kao rezultat istraživanja o tome kako se formirao ženski pokret u BiH, kad su to žene u BiH počele masovno, samosvjesno da podižu svoj glas protiv diskriminacije i nejednakih mogućnosti. U ovom istraživanju možemo vidjeti i koliko su društvene ideologije uticale na to da žene počnu djelovati i raditi na pozitivnim društvenim promjenama, što čini snagu ženskog pokreta u BiH, bez obzira u kojem vremenu su one živjele i djelovale.

Knjiga daje presjek razvoja ženskog pokreta na ovim prostorima u istorijskom kontinuumu, uzimajući u obzir njegove frakture i disonancije, sa posebnim akcentom na zadnje dvije decenije artikulacije ženskog pokreta i uopšte aktivizma žena za žene u bh. civilnom društvu.

Knjiga postavlja spoj teorijskog promišljanja i empirijskog istraživanja, i nastala je uz donatorsku podršku Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina.

Nadamo se da ćete svojim prisustvom uveličati ovaj događaj.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte Eminu Velagić na 033 207 561 ili putem e-maila: [email protected]

Dobrodošli/e!

Tim Fondacije CURE, Sarajevskog otvorenog centra i Centar za empirijska istraživanja religije u Bosni i Hercegovini