Poziv na okrugli sto na temu ljudskih prava LGBTI osoba ”Pravo na slobodu okupljanja: između zakona i prakse”

Sarajevski otvoreni centar vas poziva da prisustvujete okruglom stolu koji će se održati u Sarajevu dana 1.12.2020. godine, te u Banja Luci dana 9.12.2020. godine.

Okrugli sto je aktivnost koja će se održati s ciljem da se predstave ostvareni rezultati rada kada su u pitanju ljudska prava LGBTI osoba vezano za tematiku i problematiku prava na slobodu okupljanja, te poticanje rasprave o pitanjima koja su od interesa za LGBTI osobe, a koja mogu biti ostvarena i poboljšana. Također, na okruglim stolovima ćemo otvarati pitanja, pronalaziti rješenja, diskutovati i planirati naše buduće aktivnosti u ovoj oblasti.

Na okruglom stolu će biti razgovarano o dosadašnjim uspjesima ali i poteškoćama po pitanju javnih okupljanja LGBTI osoba. Uvodna izlaganja tokom okruglog stola će dati: Amila Kurtović, Ajla Šrbić, Ena Bavčić i Uglješa Vuković, te predstavnici Misije OSCE u BiH. Okrugli sto će moderirati Vladana Vasić.

Panelisti_ce će se osvrnuti na rezultate sprovedenih istraživanja ali i govoriti o preporukama i standardima koji bi trebali biti ispoštovani kada su u pitanju javna okupljanja vezana za ljudska prava LGBTI osoba. Također, govorit će i o trenutnoj praski nadležnih institucija vezano za slobodu okupljanja. Tijekom izlagana će biti govora i o iskustvima organizacija civilnog sektora prilikom prijave i organiziranja javnih okupljanja.

NAPOMENA: Troškovi osvježenja i putni troškovi (za učesnike_ce izvan grada održavanja) će biti obezbjeđeni, dok troškove smještaja nismo u mogućnosti da pokrijemo. Molimo Vas da svoje prisustvo potvrdite Sarajevskom otvorenom centru do 27.11.2020. godine za okrugli stol koji će biti održan u Sarajevu, a do 7.12.2020. godine za okrugli stol koji će biti održan u Banja Luci na e-mail: [email protected] ili putem telefona +387(61) 027 696. Mjesto održavanja i finalna agenda će biti dostavljeno po zaprimanju prijave.

Dnevni red za okrugli stol u Sarajevu možete naći ovdje.

Dnevni red za okrugli stol u Banja Luci možete naći ovdje.

Broj osoba koje će moći biti prisutne okruglom stolu uslijed trenutne situacije vezano za pandemiju uzrokovanu Korona virusom će biti ograničeno, a sukladno mjerama i propisima Kriznog štaba. Svi učesnici_e će obavezno morati imati zaštitnu masku, dok će u sali za rad biti obezbjeđena adekvatna fizička distanca.

Okrugli sto realizujemo u okviru projekta „Unapređenje pristupa slobodi okupljanja u Bosni i Hercegovini” kojeg implementira Sarajevski otvoreni centar, a finansijski podržava Fond Matra Ambasade Kraljevine Nizozemske.

Za više informacija, molimo da nas kontaktirate putem telefona na broj: +387(61) 027 696, kontakt osoba Jozo Blažević.