Poziv LGBTIQ+ osobama u susret IDAHOBIT-u: Napiši pismo!

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT) obilježava se od 2004. godine kako bi se skrenula pažnja na stigmatizaciju, nasilje i diskriminaciju koju proživljavaju lezbejke, gej, biseksualne, transrodne, interspolne osobe te osobe svih seksualnih orijentacija, rodnih identiteta i spolnih karakteristika koje nisu hetero i cisnormativne. Dan obilježavanja IDAHOBIT-a, 17. maj, datum je kada je Svjetska zdravstvena organizacija 1990. godine skinula homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja.

Ovogodišnja globalna tema IDAHOBIT-a je ‘’Ustrajmo, Podržimo, Zacijelimo: ZAJEDNO!’’.

Tim povodom i u duhu globalne teme, Sarajevski otvoreni centar, Bh. povorka ponosa, Tuzlanski otvoreni centar i Centar za mlade KVART pozivaju sve LGBTIQ+ osobe da pošalju pisma u kojima će napisati sve ono što bi željeli_e reći mlađoj verziji sebe, svojim roditeljima_kama, starateljima_kama, sestrama, braći, prijateljima_cama, ali i svim drugim bliskim osobama vezano za svoju seksualnu orijentaciju i/ili rodni identitet. Kroz ova pisma možete podijeliti kako ste se osjećali_e kada ste se autovali_e nekome, šta biste voljeli_e reći bliskoj osobi, ili mlađoj verziji sebe koja je tek otkrivala svoj LGBTIQ+ identitet.

Proces autovanja (proces otkrivanja rodnog identiteta i/ili seksualne orijentacije sebi i okolini) je mnogima od nas težak jer nailazimo na homofobiju i nasilje u situacijama kada nam je potrebna ljubav, podrška i prihvatanje. Neki_e od nas pronađu tu ljubav i podršku u LGBTIQ+ zajednici koja nam postaje druga porodica u kojoj možemo da budemo autentično mi. Ukoliko je to slučaj, ohrabrujemo vas da nam pošaljete pisma u kojima ćete reći koliko i zbog čega vam je podrška zajednice bila bitna i potrebna.

Sva iskustva su jedinstvena i autentična, bez obzira da li je ishod bio pozitivan ili negativan i svako od njih je značajno za svaku individuu. Ovom akcijom želimo približiti našim roditeljima_kama, starateljima_kama, braći i sestrama, našim najbližima, koliko nama kao LGBTIQ+ osobama znači i može značiti njihova podrška, ali i kakve posljedice manjak njihove podrške ostavlja na naše psihičko zdravlje i proces samoprihvatanja. Zato ohrabrujemo sve LGBTIQ+ osobe da podijele svoja iskustva kroz formu pisma koja mogu dijeliti anonimno, pod imenom, punim imenom i prezimenom ili pod pseudonimom – na vama je da odlučite. Ne morate imenovati osobe u pismu, fokus se stavlja na vaše iskustvo i osjećaje. Maksimalna dužina pisama je 500 riječi, a šaljite ih u digitalnoj formi na mail adresu [email protected] do 10.05.2021.

Sva pisma će biti objavljivana na društvenim mrežama organizacija i neformalne volonterske grupe Bh. povorka ponosa.