Poljubac nije skandal! – događaji povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije

Screen shot 2014-05-06 at 2.23.23 PM

Šesnaest godina pošto je Američka psihijatrijska asocijacije (APA) 1974. godine iznijela zvaničan stav da homoseksualnost sama po sebi ne predstavlja problem u rasuđivanju, stabilnosti, pouzdanosti te općenito u društvenim i radnim sposobnostima, i pošto su osudili svaku javnu i privatnu diskriminaciju usmjerenu protiv homoseksualnih osoba, te zaključili da homoseksualnost ne stvara probleme u svakodnevnom funkcioniranju i da zato ne može biti patologija, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 17. maja 1990. godine uklonila homoseksualnost sa međunarodne klasifikacije bolesti i na taj način potvrdila stajalište svoje struke.

Od 2004. godine se ovaj datum obilježava i slavi kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT – International Day Against Homophobia and Transphobia), a zvanično su ga priznali Evropski parlament, te parlamenti mnogih država u Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Svake godine u preko 120 država svijeta, na različite načine, obilježava se ovaj važan datum u borbi protiv homofobije i transfobije, kako bi se podigla svijest o neophodnosti suzbijanja različitih vidova diskriminacije, mržnje i zločina, te promovisalo jednako uživanje ljudskih prava za sve osobe bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Sarajevski otvoreni centar, zajedno sa svojim partnerskim organizacijama, treću godinu zaredom, organizuje niz aktivnosti kako bi skrenuo pažnja javnosti na probleme sa kojima se susreću LGBT osobe u Bosni i Hercegovini.

U periodu od 6. do 19. maja kroz različite programe (radionice, okrugle stolove), te kroz medijsku kampanju (TV, radio, štampa, internet) Sarajevski otvoreni centar poslaće poruku da poljubac dva gej pilota nije skandal, da je ljubav uobičajena ljudska potreba, da se zajedno moramo boriti protiv svakog vida nasilja i diskriminacije, a za tolerantnije i bolje bosanskohercegovačko društvo.

Program obilježavanja IDAHOT-a možete pogledati na ovom linku.

POLJUBAC NIJE SKANDAL!

#poljubacnijemojskandal
#idahot
#nekaljubikogodkogahoce
#stophomofobijiitransfobiji

kontakt: [email protected]