Pogledajte digitalnu prezentaciju Rozog izvještaja 2020: Osvajanje slobode u vremenu nesigurnosti

Sarajevski otvoreni centar je povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije transfobije, 18. maja organizovao digitalno predstavljanje Rozog izvještaja 2020, godišnjeg izvještaja o stanju ljudskih prava LGBTI osoba u BiH. Prezentaciju je pratillo preko 40 osoba, među kojima i predstavnici_e vlasti, međunarodne zajednice, aktivisti_kinje i članovi i članice LGBTI zajednice.

Osim nalaza do kojih smo došli u protekloj godini, razgovarali smo i o budućim izazovima koji se postavljaju pred institucije u Bosni i Hercegovini, cijelo bosanskohercegovačko društvo i na čemu će biti fokus zahtjeva koji dolaze od LGBTI osoba i organizacija u narednom periodu.

Prezentaciju su otvorili_e Johanna Strömquist, ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH, Eric Nelson, ambasador SAD u BiH i Reinout Vos, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH, a učešće su uzeli_e i autori_ce Rozog izvještaja iz Sarajevskog otvorenog centra: Emina Bošnjak, izvršna direktorica, Vladana Vasić, rukovoditeljica zagovaranja, Darko Pandurević, koordinator programa, Jozo Blažević, koordinator programa, Delila Hasanbegović, koordinatorica programa i Nejra Agić, koordinatorica za komunikacije, koji su predstavili svoj rad na Rozom izvještaju.

U ulozi moderatorice bila je Aida Malkić, rukovoditeljica programa u Sarajevskom otvorenom centru.

Ukoliko ste propustili_e našu prezentaciju, možete pogledati snimak, kako biste saznali_e koji je to napredak Bosna i Hercegovina ostvarila u polju zaštite i unapređenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, transrodnih i interspolnih (LGBTI) osoba tokom 2019. godine.

Rozi izvještaj će uskoro biti dostupan online.