Počela Škola LGBT ljudskih prava

final_logo_lgbt skola webOmbudsmen na Školi LGBT prava za studentice_e pravnih fakulteta u BiH

Juče (11.10.2012.) je u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra, uz podršku ILGA-Europe počela prva Škola LGBT prava za studentice i studente pravnih fakulteta u Bosni i Hercegovini.

Škola LGBT ljudskih prava, koja će trajati tri dana, ima za cilj da buduće pravnice i pravnike upozna sa ljudskim pravima LGBT osoba koristeći se jezikom pravne struke. Program škole se sastoji od teorijskih predavanja i praktičnih primjera kroz koje će studentice i studente uvesti međunarodni_e i domaći_e eksperti_ce koji_e se bave zaštitom ljudskih prava. Petnaest studentica i studenata su juče imali_e priliku slušati teme vezane za terminologiju LGBT ljudskih prava, teorijski osvrt na koncept slobode i jednakosti, o diskriminaciji i regionalnom evropskom okviru zaštite LGBT prava.

Imale_i smo čast da kao predavačicu ugostimo Jasminku Džumhur, jednu od tri ombudsmena u BiH. Ona je studentice i studente upoznala sa antidiskriminacijskim zakonom, te radom i dosadašnjim iskustvima Institucije ombudsmena u BiH. Danas i sutra će studentice i studenti imati priliku da slušaju predavanja eksperata_ica iz Lezbijske udruge Kontra (Sanja Juras, Hrvatska), Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi, OSCE-a (Marta Valinas), Regulatorne agencije za komunikacije, RAK (Azra Maslo), Vijeća za štampu (Ljiljana Zurovac), te Incijative mladih za ljudska prava, YIHR (Nedim Jahić).

Studentice i studenti će na kraju škole biti obavezne_i da napišu esej o temama o kojima su slušale_i na predavanja tokom Škole.

Sarajevski otvoreni centar ima za cilj da se Škola LGBT prava za studentice i studente pravnih fakulteta nastavi i sljedeće godine.