Po prvi put: Evropski sud za ljudska prava donio presudu da se prava istospolnih parova moraju zakonski priznati

General view of the plenary room of the European Court of Human Rights in Strasbourg, March 18, 2011, ahead of an hearing about a referral request submitted by the Italian Government after the Court ruled on November 2009 that Italian schools should remove crucifixes from classroom walls. The Strasbourg-based court said classroom crucifixes did not amount to a breach of human rights, contrary to a lower court's verdict in November 2009 in a case brought by an Italian woman of Finnish origin.  REUTERS/Vincent Kessler  (FRANCE - Tags: POLITICS RELIGION)21. jula 2015. godine Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je jednoglasno u slučaju Oliari i drugi protiv Italije, da neuspjeh Italije da pruži bilo koji oblik pravnog priznanja istospolnim parovima krši Član 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Ovo je revolucionarna presuda ne samo za Italiju, već i za cijelu Evropu, budući da je ovo prvi put da je Evropski sud za ljudska prava donio presudu da se prava istospolnih zajednica moraju zakonski priznati. Vijeće suda je pozvalo talijansku vladu da prepozna civilno ili registrovano partnerstvo, kako bi time riješiti pomenuti problem nejednakosti.

Ovom presudom Italija mora odogovoriti na neravnotežu između zakona i realnosti koja postoji u državi i pružiti dovoljnu pravnu zaštitu istospolnim partnerima koji žele da budu pravno priznati. U presudi se navodi da je talijanski Ustavni sud ranije ukazao na potrebu da se prizna istopolno partnerstvo u slučaju vođenom 2010. godine i da obećanja vlade nisu ispunjena.

ILGA-Europe toplo pozdravlja ovu odluku i iščekuje da će talijanska vlada uskoro izvršiti donesenu presudu.

Paulo Corte-Real, kopredsjedavajući Izvršnog odbora ILGA-Europe, rekao je da je ova presuda poziv za hitnu akciju u Italiji. Pozitivno mišljenje javnog mnijenja i politička podrška koja je bila toliko očigledna u Italiji tokom referenduma za bračnu jednakost u Irskoj obećavalo je da će do jedne ovakve odluke doći do ljeta. Jako smo bili razočarani parlamentarnim odgođanjem za jesen. Ova odluka jasno kaže da talijanski političari moraju djelovati brzo – i odlučno “

Iako je presuda Oliari i drugi samo pravno obavezujuća za Italiju, to signalizira značajan razvoj u pristupu Evropskog suda za ljudska prava, koji sada potvrđuje bitnost prepoznavanja prava istospolnih parova. Sud je istakao da 24 od 47 zemalja članica Vijeća Evrope prepoznaje i štiti prava istospolnih parova i da se ovaj trend jednostavno ne može ignorisati. Ova presuda pruža LGBTI aktivistima i aktivistkinjama snažne argumente za zaštitu u državama članicama Vijeća Evrope koje ne prepoznaju istopolne parove.

Joyce Hamilton, kopredsedavajuća Izvršnog odbora ILGA-Europe je izjavila da se zaista nada da će ova presuda ubrzati proces pravnog priznavanja istospolnih zajednica ne samo u Italiji, nego i u druge 22 zemalje članice Vijeća Europe, koje trenutno pravno ne priznaju istospolne zajednice. Mi ohrabrujemo političare i zakonodavce u tim zemljama da razmisle o presudi i realnosti života istospolnih zajednica i stanu na stranu jednakosti, poštovanja i dostojanstva za sve parove.