Panel diskusija: Homofobija i bh. mediji: „Bh. piloti se ljubili na parkingu!?“

avaz pilotiU BiH, svaka treća LGBT osoba trpi neki vid diskriminacije, koja ostaje neprijavljena u čak 93.8% slučajeva. 94.6% LGBT osoba doživjelo je psihičko/verbalno nasilje, dok je fizičkom nasilju izložena svaka treća LGBT osoba u BiH. Seksualno nasilje doživljava svaka peta LGBT osoba u BiH.

Na žalost, medijsko izvještavanje o ovim problemima jedne od najranjivijih grupa u bh. društvu ili izostaje, ili je opterećeno predrasudom, stereotipima i pristupom koji LGBT zajednicu samo dodatno viktimizuje.

Zbog čega je to tako? Da li je moguće izbjeći već ustaljene šeme medijske prezentacije nekih od gorućih pitanja koja se vezuju za LGBT zajednicu u BiH? Da li i na koji način mediji mogu zaista iskomunicirati probleme sa kojima se LGBT zajednica suočava prema javnosti i nadležnim institucijama?

O ovim pitanjima razgovaramo na panel diskusiji koju zajedno organizuju Sarajevski otvoreni centar i Mediacentar Sarajevo, 14.05. (srijeda) sa početkom u 10.30 h.

Diskusiju će otvoriti Peter Sorensen, šef Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika EU u BIH i David Barth, direktor misije USAID-a u BiH. Moderator diskusije je Aleksandar Trifunović, urednik web magazina www.6yka.com, a sa nama su Belma Žiga, psihologinja u udruženju Krila nade BiH, Valentina Pelizzer, aktivistica organizacije One World SEE, Duška Jurišić, novinarka i urednica, Federalna televizija i Vesna Andree Zaimović, urednica portala www.radiosarajevo.ba i www.manjine.ba

Diskusija se organizuje povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homo/bi/transfobije.

Detaljan program diskusije možete vidjeti na ovom linku.

Molimo vas da prijavite vaše učešće najkasnije do ponedeljka, 12.05.2014. godine putem mejla [email protected] .

Događaj je dio USAID-ovog projekta „Jačanje nezavisnih medija“, koji implemetira Internews BiH, a organizira se i uz podršku Fonda Otvoreno društvo BiH.