Otvorena izložba ”(iz) van ormara”

U nedjelju 11. oktobra u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu, otvorena je izložba ”(iz) van ormara”, kojom je predstavljena kolekcija priča o iskustvima autovanja LGBTI osoba iz BiH, te predmeti koje one vežu za ovaj čin. Izložba će biti otvorena do subote, 17. oktobra, a ovaj datum je odabran kako bi se obilježio Coming Out Day ili dan ‘’izlaska iz ormara’’.

Inspiraciju za izložbu pronašli_e smo u našim životima, iskustvima i identitetima koji se ne uklapaju u očekivanja društva u kojem živimo, te na ovaj dan koji želimo pružiti podršku svim lezbejkama, gejevima, biseksualnim, trans, interspolnim i queer osobama u procesu izlaska iz ormara.

‘’Kada smo razmišljali o tome na koji način obilježiti Coming out day, složile smo se kako želimo da taj događaj bude nešto lično i od LGBTI zajdnice za LGBTI zajednicu. Nadam se da ćete svi sa ove izložbe ponijeti osjećaj solidarnosti i razumijevanja za svoje LGBTI sugrađane i sugrađanke’’, kazala je prisutnima Amina Imamović, koordinatorica u Sarajevskom otvorenom centru.

Coming Out ili izlazak iz ormara, proces je otkrivanja rodnog identiteta i/ili seksualne orijentacije sebi i okolini, koji je najčešće praćen osjećajem sreće i slobode, ali u nekim slučajevima i osjećajem tuge, uzrokovanog osuđivanjem i neprihvatanjem.

Za LGBTI osobe autovanje nije jednostavno i ne završava se nikada. U društvu nesvjesnom postojanja LGBTI osoba, one se moraju iznova autovati prilikom svakog novog poznastva, promjene okoline, itd. Svako autovanje je emotivno iskustvo, koje podrazumijeva mnogo energije, snage i rizika da će se odnos sa ljudima koje volite prekinuti, ili da će vaš život, sigurnost ili najbliže osobe biti ugroženi/e, i zbog toga, svako autovanje nosi svoju priču koja ostaje u sjećanju LGBTI osoba.

Na izložbi (iz) van ormara posjetioci_teljke će imati priliku pročitati priče LGBTI osoba i vidjeti njihove predmete koji će ih zauvijek podsjećati na njihovo autovanje mami, tati, prijateljici, kolegi sposla ili nekoj drugoj njima bitnoj osobi.

Izložbu možete pogledati svaki dan do subote 17. oktobra od 9 do 19 sati, a sve priče dostupne su i na našim društvenim mrežama: Instagramu, Facebooku i Twitteru.