Otvaranje sezone druženja sa LGBT zajednicom u SOC-u

1Nakon pauze od mjesec dana tokom praznika, Sarajevski otvoreni centar nastavlja sa dvosedmičnim programom druženja sa LGBT zajednicom. I ove godine pripremamo radionice, čajanke, igranke i goste iz BiH i regiona, na različite teme. Nastavićemo i sa obilježavanjima važnih datuma iz LGBT kalendara, ali i drugim akcijama.

Prva radionica ove godine, koja je održana krajem januara 2016. godine bila je posvećena priči o Coming out-u. Sa petnaestak osoba, koje su prisustvovale, pričali smo o našim ličnim procesima kroz koje smo prolazili/e i kroz koje neki od nas još uvijek prolaze: gdje i kako naći podršku, da li naši najbliži zapravo znaju, ali se prave da ne znaju, kako se nositi sa emocijama, strahovima i mogućim odbijanjem.

Da li se zapravo naši najveći strahovi ostvare ili sve može mnogo bolje da prođe nego što smo očekivali? Šta je najteže kod coming out-a, prihvatanje naše seksualnosti i identiteta ili dobijanje podrške i ljubavi u krugu najbližih.

Učesnici i učesnice različitih godina, sličnih iskustava i priča, stari i novi članovi i članice, su tu subotu bili jedno. Kroz lične priče, povezali smo se još više i shvatili/e da svi/e prolazimo iste procese. Svi/e se nađemo u situaciji beznađa, ali u grupnim razgovorima, znajući da nismo sami i same, svijet postaje lakše i prihvatljivije mjesto za život.

Na kraju, radionica je imala svoj tok – jedni su postavljali pitanja, drugi su dijelili svoja (s)lična iskustva. Te hladne subote, prostor gdje se održavala radionica je bio naše sigurno mjesto za naše emocije i vrlo lične priče.

“Ovo je bila najbolja coming out radionica, a bio sam na svakoj od 2011. godine”.

Svima nam je s vremena na vrijeme potrebno, da se ispričamo, da se slušamo i na taj način jačamo. Coming out je nekad svakodnevan, nekad neočekivan, nekad se desi neplanirano, a najčešće je stresan proces za većinu nas. Zbog toga, četiri sata razgovora i sigurnog prostora je bilo davanje oduška svemu što nas tišti, te se tako neočekivano usmjesto zacrtanog plana radionice, zapravo održala sesija grupe samopodrške.

Nakon radionice jedan od učesnika se javio sa porukom: „Ovo je bila najbolja coming out radionica, a bio sam na svakoj od 2011. godine.

Ohrabrujemo vas da se javite i podijelite svoje ideje i razmišljanja. Pošaljite svoje prijedloge o čemu biste voljeli da pričate, učite ili slušate. Ako vam treba samo razgovor uz kafu ili čaj, ako želite budete dio aktivističke grupe ili doprinesete svojim znanjem i/ili vještinama, ili želite da stupite u kontakt sa nekim od naših psihologa/inja slobodno pošaljite mail na [email protected].

Hvala svima koji su došli i došle! Hvala na povjerenju. Do slijedećeg susreta, pratite nas na soc.ba. 🙂