Oslobođenje, 09.10.2013 – Međunarodni coming out dan: Maske su za ormar

oslobodjenje maskeU art-kinu Kriterion večeras će, u 18 sati, biti otvorena izložba pod nazivom “Maske su za ormar” povodom 11. listopada Međunarodnog coming out dana, odnosno obilježavanja događaja iz 1988. kada je prvi put ovaj dan obilježen.

Tada je u Washingtonu oko pola milijuna LGBT osoba sudjelovalo u demonstracijama tražeći jednaka prava. Coming out dan je dan izlaska iz ormara stida i skrivanja rodnog i seksualnog identiteta, te se širom svijeta obilježava kroz aktivističke intervencije u javnom prostoru.

Sarajevski otvoreni centar ove se godine odlučio to uraditi kroz umjetnost, tj. interaktivnom izložbom “Maske su za ormar”, koja se sastoji od 20 maski smještenih u prostoru i u ormaru, 20 fotografija, 20 intimnih zapisa o osjećaju prikrivanja svojih identiteta, te ormara u koji će posjetilji izložbe moći ući i osjetiti klaustrofobičnost skrivanja kroz audio zapise koje će moći čuti.

Ovom izložbom želi se skrenuti pozornost na višeslojnu tjeskobu življenja pod maskom skrivanja sopstvene seksualnosti ili rodnih i spolnih identiteta, a za posjetitelje je otvorena do 13. listopada.