Oko 100 organizacija civilnog društva iz cijele BiH poziva Skupštinu i Vladu Kantona Sarajevo na odgovornost

SOC logo 1 - 001Sarajevo, ponedjeljak, 22. april 2013.

Oko 100 organizacija civilnog društva iz cijele BiH poziva

Skupštinu i Vladu Kantona Sarajevo na odgovornost: PONIŠTITE ODLUKU O POVIŠICI PLATA PROFESIONALNIH POSLANIKA/CA!

Organizacije civilnog društva iz Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine, pozivaju Vladu i Skupštinu Kantona Sarajevo da u hitnom postupku ponište odluku o podizanju plata za profesionalne poslanike/ca kantonalne skupštine. Ne ulazeći u razloge iz kojih je uopšte došlo do povećanja, kao ni u zakonitost ove odluke, mišljenja smo da je ova odluka problematična iz nekoliko razloga:

– poslanici/ce, neovisno da li pripadaju opoziciji ili poziciji, nisu ispunili_e svoj osnovni zadatak, a to je da odgovorno i transparentno rukovode Kantonom, usmjeravaju i kontrolišu Vladu. Većina poslanika/ica se nije aktivno uključila u rješavanje gorućih problema kao što su javni prevoz, dostupnost vode u bilo koje doba dana, kvalitetno obrazovanje na svim nivoima, borba protiv nezaposlenosti itd.;

– plata profesionalnih poslanika/ica, koja iznosi min. 1400 KM, je značajno iznad prosječne plate u Kantonu Sarajevo, te su poslanici/e na taj način već dovoljno nagrađeni/e i obeštećeni/e za svoj rad. Biti poslanik/ca u skupštini i predstavljati građane/ke treba da bude posao koji se radi zbog časti, a ne zbog nadprosječno visokih primanja;

– u doba ekonomske krize, koja već godinama vlada u BiH, finansijska situacija postaje sve gora. Svjedoci smo da se sredstva npr. u kulturi konstantno krate i da institucije kulture nisu u stanju da imaju osnovnu produkciju, kako bi ispunile svoju osnovnu funkciju. Ista situacija je i u drugim oblastima. U takvim uslovima izglasati, potvrditi ili aktivirati povišicu plata poslanicima/ama je izraz neodgovornosti i bahatosti. Ukoliko je odluka o povišici bila jednostrana odluka Vlade Kantona, zadatak Skupštine je bio da se takva odluka problematizuje i na bilo koji način poništi. Nažalost, do toga nije došlo, nego je u Skupštini došlo do napadanja onih poslanika/ica koji su se usprotivili povišici.

Zbog svega navedenog, organizacije civilnog društva jednoglasno osuđuju akt podizanja plata profesionalnim poslanicima/ma i pozivaju Vladu i Skupštinu Kantona da zaustave isplatu povišenih plata, te da zakonskim putem ponište odluku kojom se reguliše podizanje plata. Tražimo od Vlade i Skupštine da se zalede sve povišice plata poslanicima/ama, sve dok ne dođe do potpune stabilizacije ekonomske situacije u zemlji.

Pozivamo vlasti Kantona da se hitno, transparentno, efikasno i stručno pozabave gorućim pitanjima koja ovaj Kanton sve više vode u siromaštvo, nesigurnost i bijedu. Organizacije civilnog društva stoje na raspolaganju ukoliko je Vladi i Skupštini neophodna podrška i ekspertiza u rješavanju ovih problema.

Potpisnice ovog dopisa su slijedeće organizacije civilnog društva:

– Akcija građana

– BUKA Magazin

– Centar Fortis

– Centar za političke studije

– Civil Rights Defenders

– CPI Fondacija

– Evropski istraživački centar

– Fondacija CURE

– Fondacija za kreativni razvoj Sarajevo

– Helsinški komitet za ljudska prava u BiH

– Inicijativa mladih za ljudska prava (YiHR)

– Kriterion

– Mreža za izgradnju mira (88 članica mreže)

– Nensen dijalog centar

– Omladinski pokret Revolt

– Prava za sve

– Sarajevski otvoreni centar

– Topeer

– Tuzlanski otvoreni centar

– Transparency International BiH

– Udruženje za dijalog u porodici i društvu Mali KORACI

– Udruženje žena SEKA Goražde

– Zašto ne

– Žene ženama

Ovaj dopis upućen je:

– svim printanim, online i elektronskim medijima u BiH

– n.r. kolegija Skupštine Kantona Sarajevo i svih poslanika_ca

– n.r. premijera i svih ministara_ki Vlade Kantona Sarajevo

– n.r. svih ambasadora_ki i predstavnika_ca međunarodnih organizacija u BiH