Nipplepeople otvara drugo izdanje Kvirhane – festivala queer umjetnosti

Misteriozni hrvatski electro-pop duo Nipplepeople nastupit će 17. juna u Domu mladih Skenderija u Sarajevu, u okviru prve noći festivala LGBTIQ umjetnosti Kvirhana. Ovaj duo poznat je po maskama bez kojih se ne pojavljuju u javnosti, medijima ne daju intervjue, a popularnost širom regije stekli su hit singlom Sutra kao i obradom pjesme Frka Zdenke Kovačiček.

Uz Nipplepeople, u Domu mladih nastupit će i mlada kantautorica iz Srbije Tamara Popović Tam, te Fantom, muzički projekt producenta, autora i muzičara Petra Wagnera. Prije koncerta publiku će zabavljati DJ Pink Palindrome, a do kraja noći DJ Nadja Si.

Prije koncerta, zvanično otvorenje festivala održat će se od 19.30 u Pozorištu mladih uz pozorišnu predstavu ‘’Ugasimo svjetlo’’ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava je rađena prema drami bh. književnice Lejle Kalamujić, a govori o dvije starije žene, Selmi i Miri, koje su u ljubavnoj vezi skoro pola svog života. Režiju potpisuje Lajla Kaikčija.

U subotu festival seli u Bosanski kulturni centar, gdje će se od 11 sati održati plesna radionica vogue-a. Nakon toga slijedi projekcija filma “Konverzija – nasilje o kojem se ćuti”, te diskusija ‘’Ljubi bližnje svoje’’ na temu religije i LGBTIQ zajednice. U noćnom programu nastupit će DJ Kazumi, a nakon nje očekuje nas drag show House of Flamingo – hrvatskog queer umjetničkog sastava.

Posljednjeg dana festivala, također u Bosanskom kulturnom centru, održat će se drugi dio plesne radionice, KVIR tour – obilazak lokacija značajnih za aktivizam i LGBTIQ zajednicu u Sarajevu, te čajanka i razgovor o identitetima unutar LGBTIQ zajednice.

Ovo je drugo izdanje lokalnog festivala Kvirhana, koji organizuje Sarajevski otvoreni centar. Prije toga, SOC je godinama organizovao sarajevsko izdanje beogradskog festivala LGBTIQ filma Merlinka. Naziv Kvirhana nastao je od riječi kvir (queer) koja predstavlja sveobuhvatan pojam za LGBTIQ zajednicu, te riječi han, koja u b/h/s jeziku označava gostionicu, utočište za putnike, svratište.

Festivalom Kvirhana želimo kreirati prostor gdje će kvir osobe ne samo biti ono što zaista jesu, nego i slaviti svoje identitete. Iako je Kvirhana primarno siguran i slavljenički prostor za lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i kvir osobe, ona je i mjesto susreta i slobode za sve one koji podržavaju LGBTIQ osobe ili propituju ustaljene norme vezane za spol, rod i seksualnost. Kvirhana je mjesto za sve one kojima su ljubav, podrška, otvorenost i autentičnost prava mjera odnosa prema drugima.

Obzirom da je cilj da se festivalom, bar na nekoliko dana, pruži siguran prostor LGBTIQ osobama, moto ovogodišnjeg festivala je ‘’Mjesto za nas’’, a tema sigurnost LGBTIQ osoba u umjetnosti, porodici, javnom prostoru i drugim sferama života.

Festival će se također održati i u Tuzli 1. i 2. jula. Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan.