Nazadovanje BiH na putu ka Europskoj Uniji

334_optU četvrtak, 19.12.2013. godine, Inicijativa za monitoring Europskih integracija predstavila je Alternativni izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u procesu Europskih integracija. Inicijativu čini 17 organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine, a u ime Inicijative govorili su istraživač Vedran Kordić, Tijana Cvjetićanin (UG Zašto Ne?), Saša Gavrić (Sarajevski Otvoreni Centar) i Damir Banović (Centar za Političke Studije).

U Izvještaju se navodi da je u 2013. godini, umjesto napretka, došlo do nazadovanja na putu ka Europskoj Uniji. Organizacije civilnog društva generalno su nezadovoljne netransparentnom komunikacijom između EU i BiH koja se odvija iza zatvorenih vrata i uključuje samo političke stranke. Cilj Inicijative za monitoring je osigurati da i civilno društvo ima glas u tom dijalogu.

Inicijativa namjerava nastaviti sa radom u narednim godinama, te proširiti domen monitoringa sa političkih institucija i ljudskih prava na druge aspekte Europskih integracija. Inicijativa za monitoring poziva sve organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini koje mogu doprinijeti monitoringu da se pridruže ovom projektu.

Izvještaj na engleskom jeziku možete downloadirati ovdje.