Magazin Dani: Festival queer filma – Merlinka po treći put u Sarajevu

Merlinka plakat_small za webTekst prenosimo iz magazina Dani, DANI 918 | 16.01.2015.

Sarajevski otvoreni centar će u periodu od 30. januara do 1. februara organizovati i ugostiti u Sarajevu, u Art kinu Kriterion, Međunarodni festival queer filma Merlinka, koji je prvi put organizovan prije šest godina u Beogradu sa idejom da promovira filmove koji se bave LGBT temama. Festival je dobio ime po ubijenoj transosobi – Vjeranu Miladinoviću Merlinki.

Suzan Zontag

U okviru tri dana festivalskog programa, biće prikazano pet dugometražnih dokumentarnih i igranih filmova. Festival će u petak, 30. januara, u 18 sati, otvoriti dokumentarni film Nancy D. Kates iz 2014. godine O Suzan Zontag, koji se intimno bavi životom žene koja je zahvaljujući svom obrazovanju, strasti i aktivizmu postala jedna od najuticajnijih književnih, političkih i feminističkih ikona svoje generacije.

Film prikazuje život Susan Zontag kroz arhivski materijal, priče njenih bliskih osoba, kao i njene riječi. Od ranog zaljubljivanja u knjige do prvog iskustva u gej-baru, od rane udaje do njene posljednje ljubavnice. Na otvaranju festivala govoriće i umjetnice koje su imale priliku da rade sa Susan Zontag u Sarajevu za vrijeme rata.

Drugog dana festivala biće prikazana dva filma. U 17 sati biće prikazan dokumentarni film urađen u koprodukciji Rusije i SAD-a iz 2014. godine: Kampanja mržnje: Rusija i gej-propaganda, koji pokušava da dočara situaciju u Rusiji, pošto je ruski parlament 2013. godine izglasao zabranu takozvane gej-propagande kojom se svaki vid javne diskusije o pravima LGBT osoba pravosnažno smatra zločinom.

U terminu od 20 sati biće prikazan njemački igrani film Anne Zohra Berrached iz 2013. godine Dvije majke. Ovo je priča o dvije žene, koje, kao i mnogi lezbijski parovi u Njemačkoj, shvataju da je put do djeteta mnogo teži nego što misle, jer većina banki sperme ne pruža usluge lezbijskim i gej-parovima iz zakonskih razloga. Ipak, i kada napokon nađu doktora koji im pruža skupe tretmane inseminacije, u narednim mjesecima ne dolazi do oplodnje.

52 utorka

Trećeg dana festivala, u terminu od 17 sati, biće prikazan američki dokumentarni film iz 2014. godine Borba za istospolne brakove, koji govori o događajima iza scene vezanim za tužbu protiv savezne države zbog zabrane istospolnih brakova u Kaliforniji. Film prikazuje iskustva tužitelja i dva gej-para čije su se porodice našle u centru kontroverze oko istospolnih brakova.

Festival će u 20 sati zatvoriti australijski igrani film iz 2013. godine 52 utorka, koji prati život šesnaestogodišnje Bili koja mora naglo da se osamostali kada joj majka otkrije da planira da promijeni spol, što dovodi do toga da provode vrijeme zajedno samo utorkom popodne. Film je emotivna priča o željama, odgovornostima, prilagođavanju i transformaciji.

“Nakon što je prošla Merlinka za vrijeme diskusije o transseksualnosti bila nasilno prekinuta kada je 14 maskiranih osoba napalo goste i gošće festivala i demoliralo Art kino Kriterion, važno je da i ove godine zajedno pokažemo da nas nasilje neće zaustaviti u borbi za bolje društvo i ljudska prava za sve! Pozivamo vas da nam pružite svoju solidarnu podršku, dođete i uživate u sjajnim filmovima i druženju”, saopštili su iz organizacije Festivala.

PDF verzija clanka: Merlinka po treći put u Sarajevu